"De tände eld på min rygg". Rudolf Moilanen blev misshandlad av tre män i Jordbro utanför Stockholm i lördags. Nu vårdas han på Akademiska sjukhuset i Uppsala för sin skador. "När de tände eld på min rygg höll en av killarna fast mig och lät mig brinna", säger Rudolf. Foto: Jens L estrade
"De tände eld på min rygg". Rudolf Moilanen blev misshandlad av tre män i Jordbro utanför Stockholm i lördags. Nu vårdas han på Akademiska sjukhuset i Uppsala för sin skador. "När de tände eld på min rygg höll en av killarna fast mig och lät mig brinna", säger Rudolf. Foto: Jens L estrade

Rudolf, 18, berättar om misshandeln i Jordbro

Publicerad

Rudolf Moilanen, 18, misshandlades och brändes av tre män i 20-årsåldern i Jordbro utanför Stockholm i lördags morse.

Polisen tror inte att det handlar om ett slumpmässigt rån, utan att attacken var direkt riktad mot honom.

- När de tände eld på min rygg höll en av killarna fast mig och lät mig brinna, säger Rudolf Moilanen till Expressen.

Expressen träffar Rudolf Moilanen, 18, på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där han ligger i väntan på en hudtransplantation. Hans ansikte är kraftigt svullet. Bakhuvud och rygg är täckt med bandage. Över hela kroppen har han skrubbsår och blåmärken.

Foto: Jens L estrade
Rudolf Moilanen hade varit med några vänner på puben Grand Brasseria i Haninge centrum. När krogen stängde återvände han tillsammans med en av vännerna till Jordbro för en efterfest. Men Rudolf ville hem och satte sig på Västerbomens busstation, där han somnade.

Hann se ansiktet

Han vaknade av att tre unga män i 20-årsåldern slog och sparkade honom. Rudolf Moilanen hann se ansiktet på en av männen, den som var mest aktiv i misshandeln.

- Han hade röd keps, en mörk munkjacka och sneakers.

Efter att ha misshandlat Rudolf släpade de tre männen honom över bilvägen in i ett skogsparti.

Plötsligt kände Rudolf att det blev extremt varmt på ryggen.

- När jag förstod att jag brann började jag att skrika, berättar han.

Samtidigt som lågorna tilltog satte en av gärningsmännen sin fot på Rudolfs nacke.

- Han höll fast mig med foten och lät mig brinna.

Släckte själv elden

Till slut lyckades Rudolf Moilanen komma loss och släcka elden genom att rulla runt. När männen försvunnit sprang Rudolf till ett radhusområde i närheten och bultade på en av dörrarna.

Michael Bai, som öppnade sin dörr för Rudolf berättar:

- Han hade bar överkropp och var bränd över hela ryggen, säger han.

Enligt Rudolf Moilanen har polisen sagt att de inte tror att det handlar om ett slumpmässigt rån.

- Eftersom de tände eld på mig tror de att misshandeln är riktad mot mig personligen. Men jag har inga fiender vad jag vet.

 

Peter Leander

peter.leander@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag