Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rudd stoppar båtflyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Inga fler båtflyktingar kommer att få uppehållstillstånd i Australien. Det är budskapet från premiärminister Kevin Rudd, som på fredagen tillkännagav att alla ankommande båtflyktingar hädanefter sänds till läger i Papua Nya Guinea för asylutredningar. Men de kommer inte att få möjlighet att bosätta sig i Australien.

En ström av människor tar sig årligen, med risk för livet, från Indonesien i överfulla och ranka farkoster. Hundratals har drunknat. Rudd tillämpar nu en omstridd lag om överenskommelser med andra länder närmare Indonesien om att hysa asylläger för Australiens räkning.

– Från och med nu så kommer ingen asylsökare som anländer till Australien med båt ha en chans att slå sig ner här som flykting, sade Rudd vid en presskonferens.

Bara i år har 15 000 båtflyktingar tagit sig till Australien och det pågår en intensiv och delvis inflammerad invandringsdebatt.


Stänger dörren

Båtflyktingar sänds till läger i Papua Nya Guinea för asylutredning där – men vägen till Australien förblir stängd.

En ström av människor tar sig årligen, med risk för livet, från Indonesien i överfulla och ranka farkoster. Ett tusental har drunknat under de senaste tio åren. Rudd tillämpar nu en omstridd lag om överenskommelser med andra länder närmare Indonesien om att hysa asylläger för Australiens räkning.

Laborledaren Rudds hårda linje förklaras med att det hålls parlamentsval om några veckor. Rudd har givit partiet vind i seglen men måste visa en tuff framsida. Det gäller framför allt inför väljarna i Sydney där ilskan mot båtflyktingarna är störst.

Trots starkt folkligt stöd är Rudds åtgärder omstridda. Amnesty International fördömer de nya direktiven. Australien visar förakt för sina juridiska och moraliska skyldigheter, heter det.


Förödande kritik

Redan i dag förs alla båtflyktingar till den lilla och avlägset belägna ön Manus som hör till Papua Nya Guinea. Ett läger avsett för 300 personer ska nu byggas ut till att hysa 3 000.

Så sent som för en vecka sedan kom FN:s flyktingkommissariat med förödande kritik mot lägret på Manus för bristande hygien, plats och vårdmöjligheter.

Rudd har svarat med att inkalla till en regional flyktingkonferens med bland andra transitländer som Indonesien samt FN som deltagare för att diskutera problemet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.