Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruben, 49, oskyldigt dömd – återförenad med hustrun

Få koll på dagens tre största utrikesnyheter.
Maria och Ruben Martinez höll en pressträff efter att han släppts fri efter tolv år bakom lås och bom.Foto: BRIAN MELLEY / AP TT NYHETSBYRÅN
Här håller Maria och Ruben Martinez varandra i handen efter att ha återförenats utanför fängelset.Foto: BRIAN MELLEY / AP TT NYHETSBYRÅN

I tolv år satt han inspärrad – oskyldigt dömd för en serie rån.

Nu har Ruben Martinez, 49, släppts ur det amerikanska fängelset och återförenats med sin fru.

– Jag avtjänade inte straffet själv, säger han.

Ruben och Maria Martinez hade bara varit gifta ett knappt halvår när han plötsligt, efter en dag på jobbet, greps av polis i juni 2007.

Han åtalades för fem väpnade rån i Los Angeles mellan december 2005 och maj 2007 och dömdes 2008 – till 47 år i fängelse.

Nu har han släppts.

Efter tolv år har rättsväsendet i Kalifornien, USA, erkänt att Ruben Martinez blev oskyldigt dömd. Chefen vid den lokala åklagarmyndigheten, Jackie Lacey, har enligt Los Angeles Times bett om ursäkt och sagt att ”en rad olyckliga och tragiska omständigheter” ledde fram till den fällande domen.

Återförenad med hustrun i Kalifornien

Det var ett ihärdigt arbete från Maria Martinez och den pensionerade mordutredaren Catherine Wills som slutligen ledde fram till att Ruben Martinez kunde lämna fängelset förra tisdagen. Det första han gjorde i frihet var att beställa en dubbel ostburgare, pommes och en jordgubbsmilkshake. Dagen efter ställde han upp som volontär på ett soppkök där hans fru jobbar.

– Jag satt inte inne ensam. Min familj avtjänade tid. Min fru avtjänade tid med mig i elva år. Jag hade inte klarat det ensam, med egen styrka. Guds styrka fick mig igenom det här, säger Ruben Martinez till Los Angeles Times.

Även The Guardian har träffat honom och hans fru i El Monte precis utanför Los Angeles. Tidningen skriver att denna vecka är som en smekmånad för det äkta paret. Att de båda fnittrar och är glada.

https://twitter.com/guardian/status/1196316165905223680

Får ekonomisk kompensation

– Det här är ett gudomligt mirakel. Jag grät i min cell, det var som att befinna sig i en mörk tunnel ... och äntligen har Gud kommit med ljus i mörkret, säger Ruben Martinez till The Guardian.

Hustrun Maria Martinez säger:

– Jag blev rånad på väldigt mycket. Att fira vår första bröllopsdag bakom lås och bom var så sorgligt.

Båda två säger dock att de inte bär på något agg för all tid de har förlorat tillsammans.

Som kompensation kommer Ruben Martinez nu få 140 dollar per dag i fängelse, vilket enligt The Guardians uträkning ger mer än 600 000 dollar. Det motsvarar närmare 5,8 miljoner kronor.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.