Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Regionen: ”Bete er som under coronapandemin”

Barn och RS-virus – då ska du genast kontakta vården.
Foto: OLLE SPORRONG
Förekomsten av RS-virus fortsätter att öka runtom i landet.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

RS-viruset slår hårt mot hälso- och sjukvården i region Uppsala. 

Regionens smittskyddsläkare går nu ut med skärpta rekommendationer. 

– Under pandemin har vi haft fokus på de äldsta, nu handlar det om att skydda de allra yngsta, barn under sex månader, som kan drabbas extra hårt av det här viruset, säger smittskyddsläkare Johan Nöjd i ett pressmeddelande.

Förekomsten av RS-virus fortsätter att öka runtom i landet. I Region Uppsala riskerar den pågående epidemin av RS-virus att slå hårt mot de allra yngsta barnen i regionen.

- Vi rekommenderar att man håller barn under sex månader hemma så mycket som möjligt, och gärna även äldre syskon, som annars skulle varit på förskola. Undvik sociala sammanhang, där små barn blandas, till exempel öppen förskola, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala.

– Familjer med små barn bör fortsätta att bete sig som under covid 19-pandemin: umgås med den närmaste kretsen, hålla distans när det går, tvätta händerna ofta och nysa i armvecket.

Går ut med information

Regionen kommer närmast att gå ut med mer information till de som löper störst risk. Detta görs dels via ett sms från 1177 Vårdguiden och e-post och kommer gå ut till alla som fött barn under det senaste året.

– Det här är en mycket ovanlig åtgärd, men läget är allvarligt och på det här sättet når vi ut till många, säger Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Uppsala i pressmeddelandet.

Julius svårt RS-sjuk: ”Kräktes upp slem”

Halvbröderna Julius och Noel drabbade: ”Fick åka ambulans”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.