Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rouhanis hårda ord till Trump: ”Dumpa dem”

Donald Trump om att möta Iran
Den iranska presidenten Hassan Rouhani säger att USA borde ”lämna krigshetsarna bakom sig”, rapporterar AP.Foto: ABEDIN TAHERKENAREH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Uttalandet betraktas som ett sätt att visa tacksamhet för att Donald Trump har sparkat säkerhetsrådgivaren John Bolton.Foto: CHRIS SEWARD / AP TT NYHETSBYRÅN

Den iranska presidenten Hassan Rouhani säger att USA borde ”lämna krigshetsarna bakom sig”, rapporterar AP.

Uttalandet betraktas som ett sätt att visa tacksamhet för att Donald Trump har sparkat säkerhetsrådgivaren John Bolton.

Uttalandet kommunicerades på presidentens hemsida under onsdagen. 

Hassan Rouhani uttrycker att USA ”borde lämna krigshetsarna bakom sig” och överge sin hårda hållning gentemot Iran.

AP skriver att Hassan Rouhanis uttalande signalerar uppskattning för Trumps beslut om att sparka säkerhetsrådgivaren John Bolton, som har varit pådrivande gällande Iran.

Trump: ”Var mycket oenig med många av hans förslag”

”Jag meddelade John Bolton under måndagskvällen att hans tjänster inte längre behövs i det Vita huset. Jag var mycket oenig med många av hans förslag och därför bad jag om hans avgång”, skrev Donald Trump i en Tweet på tisdagen.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1171452881729228802?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171452881729228802&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fdonald-trump-sparkar-sakerhetsradgivaren-john-bolton%2F

På Twitter skrev John Bolton att han själv föreslog att han skulle avgå under måndagskvällen, och att presidenten sagt att de skulle prata dagen efter. 

https://twitter.com/AmbJohnBolton/status/1171455806069305346?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171455806069305346&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.expressen.se%2Fnyheter%2Fdonald-trump-sparkar-sakerhetsradgivaren-john-bolton%2F

En ny säkerhetsrådgivare ska väljas ut under nästkommande vecka, enligt Donald Trump.

Krisen mellan USA och Iran har eskalerat

Krisen mellan Washington och Teheran har eskalerat till följd av det kollapsade kärnvapenavtalet mellan flera av världens stormakter.

En av den iranska regeringens talespersoner, Ali Rabiei, förklarade att Boltons avsked kommer bidra till att ge USA en mer nyanserad relation med Iran.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.