Demokratiminister Alice Bah Kuhnke välkomar rösträtt för 16-åringar i kommunalvalen. Foto: David SicaDemokratiminister Alice Bah Kuhnke välkomar rösträtt för 16-åringar i kommunalvalen. Foto: David Sica
Demokratiminister Alice Bah Kuhnke välkomar rösträtt för 16-åringar i kommunalvalen. Foto: David Sica
Statsvetaren Henrik Oscarsson pekar ut Fi, MP, V och SD som vinnare för en sänkt rösträttsålder. Men det är en liten väljarskara, säger han. Foto: Ola KjelbyeStatsvetaren Henrik Oscarsson pekar ut Fi, MP, V och SD som vinnare för en sänkt rösträttsålder. Men det är en liten väljarskara, säger han. Foto: Ola Kjelbye

Statsvetaren Henrik Oscarsson pekar ut Fi, MP, V och SD som vinnare för en sänkt rösträttsålder. Men det är en liten väljarskara, säger han.

 Foto: Ola Kjelbye
Det är demokratiutredningen som föreslår sänkt rösträttsålder. Foto: Sanna DolckDet är demokratiutredningen som föreslår sänkt rösträttsålder. Foto: Sanna Dolck
Det är demokratiutredningen som föreslår sänkt rösträttsålder. Foto: Sanna Dolck

Rösträtt för 16-åringar välkomnas av Kuhnke

Publicerad

Demokratiutredningen kommer att föreslå sänkt rösträtt i kommunval.

Beskedet har under tisdagen välkomnats av demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) - som finns bland vinnarna för en sådan reform, menar statsvetaren Henrik Oscarsson.

Han pekar ut Fi, MP, V och SD som vinnare för en sänkt rösträttsålder.

Senare i januari landar slutresultatet från demokratiutredningen, ledd av Olle Wästberg, på regeringens bord.

Redan under tisdagen skrev ovannämnde Wästberg en debattartikel som publicerades på Expressen där han meddelade att utredningen kommer att föreslå sänkt rösträttsålder till 16 år, inledningsvis på försök i kommunalvalen.

Beskedet har under dagen välkomnats av demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP). I ett inlägg på Instagram skriver ministern:

"16 års rösträtt kan låta radikalt så det förslår men är en förändring som prövats i andra länder med flera (!) positiva effekter på ungas deltagande och inflytande."

"Engagerat mig under lång tid"

– Det är en fråga som engagerat mig under lång tid, säger Alice Bah Kuhnke till TT.

Henrik Oscarsson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det finns vinnare och förlorare på en sänkt röstålder - och att Miljöpartiet skulle sälla sig till vinnarna.

Med stöd från bland annat skolvalsresultat från Norge kan man dra slutsatser om att 16- och 17-åringar skulle rösta i stort sett likadant som den i dag yngsta valgruppen bestående av åldrarna 18-22, menar Oscarsson.

– Partier som har medvind är starka bland förstagångsväljarna. I valet 2014 hade exempelvis Fi, MP, V och SD framgångar bland de yngre väljarna, säger Henrik Oscarsson.

Samtidigt är den nya potentiella väljargruppen är för liten för att den ska kunna förändra det politiska landskapet.

"För få för att göra skillnad"

– Det är relativt få väljare det handlar om. Två årskullar med 16- och 17-åringar omfattar ungefär 200 000 röstberättigade. Det räcker inte speciellt långt och därför tycker jag att man kan bortse från "vem vinner"-frågan, säger han.

Frågan är om det någonsin blir aktuellt. Politiker har en tendens att hålla kvar vid ett rådande system om man inte vet hur en reform ska falla ut, samtidigt som det finns ett starkt motstånd bland befolkningen att sänka rösträttsåldern, menar Oscarsson.

– Det har mätts vid fem olika tillfällen och det finns en kompakt majoritet mot att sänka rösträtten. Till och med bland 16-17-åringar har det bara varit kring en fjärdedel som tycker att det vore bra att få rösträtt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag