Rösterna blev försenade – räknades som ogiltiga

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL IBL BILDBYRÅ

Falu kommun har drabbats av ett rösthaveri.

Orsaken: leveransen av rösterna blev försenad på grund av kommunens miss, skriver Metro

Totalt rör det sig om 145 röster.

Tidningen skriver att förtidsrösterna skulle leverats av Postnord senast klockan nio på onsdagsmorgonen – detta från väljare som röstat utanför hemkommunen.

Men något gick snett.

Leveransen anlände först vid 14-tiden på eftermiddagen, enligt Falu kommun. Till följd av missen kom 145 förtidsröster inte med i den slutliga rösträkningen.

– Rösträkningen som vi gör påbörjades klockan nio på onsdagen. Det som kommer efter går helt enkelt inte att räkna. Det är som att någon kommer in i sin vallokal 20.30 på söndagskvällen och ger sig sjutton på att han ska få rösta, säger Siwert Lindberg, på valkansliet i Falu kommun, enligt Metro. 

Nu ska de 145 förtidsrösterna lagras i länsstyrelsens källare med en viktig notering – att de är oräknade, enligt valkansliet i kommunen. 

Enligt Postnord ligger dock inte felet hos företagets leverans, utan hos kommunens miss – Falu kommun hade nämligen inte något avtal om utkörning.

– I det här fallet har kommunen inte något avtal om utkörning av rösterna. Det innebär att kommunen har ansvar för att själva komma och hämta rösterna. De har de inte gjort i det här fallet, säger Mathias Krümmel, produktionschef på Postnord till Metro. 

Ytterligare kommuner kan vara drabbade

Enligt uppgift ska ytterligare kommuner i Dalarna ha drabbats av det nya rösthaveriet.

Dalarnas tidningar har talat med Helle Bryn Jensen, jurist och valansvarig på länsstyrelsen. 

Hon säger kort:

– Har man påbörjat förrättningen så får man inte lägga till röster.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.