Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röster inom L och M vill utreda dödshjälp

Här är tre inrikesnyheter att hålla koll på.
Barbro Westerholm, L. Foto: SVEN LINDWALL
Röster inom M och L vill utreda dödshjälp.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Inom både Liberalerna och Moderaterna kommer krav om utredningar i frågan om dödshjälp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan lyfts i motioner inför Moderaternas stämma nästa vecka och Liberalernas landsmöte i november.

– Vi väljer inte att födas, men sedan ska vi få vara fria att välja att leva våra liv, också när vi kommer till slutet av livet, säger Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm, som driver på för en utredning i riksdagen, till Ekot.

Olagligt i de flesta länder

Dödshjälp, eller eutanasi, är olagligt i de flesta länder i världen. Nederländerna, Belgien och Luxemburg är några av undantagen. Dessutom tillåts så kallat assisterat självmord i Schweiz samt i ett fåtal delstater i USA och i delstaten Victoria i Australien.

Begreppet dödshjälp innebär att en läkare ger medicin för att hjälpa en patient att dö efter ett uttryckligt önskemål från personen. När det gäller assisterat självmord är det patienten själv som tar det aktiva steget att administrera läkemedlet.

Miljöpartiet har som ensamt riksdagsparti ställt sig bakom en eventuell utredning i frågan. Centerpartiet ratade förslaget efter en debatt vid den senaste stämman, enligt Ekot.