Röster från #metoo- demonstrationen

”Att de män som faktiskt gör det inte ska hyllas för att de kommer ut med det. Att inte tvivla på de kvinnor som berättar och att alla ska veta att det aldrig är offrets fel", säger Sanna Larsson, 22, student boende i Stockholm. Varför är du här i dag? ”Jag är här för alla de tjejer jag låtsas vara kompis med när de flyr undan ett killgäng”.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL
"Alla måste träda fram och berätta. Och stå för sin berättelse. Så vi vet var problemet är och vet hur stort det är. Det är så många som polisanmäler man aldrig får rättelse för vad som hänt. Om det inte sägs kommer det aldrig att sägas. Det måste komma upp på en högre nivå", säger Amy Okeh, 23, Malmö.
Foto: / Fritz Schibli

I dag samlades hundratals människor runtom i landet för att visa sitt stöd till den världsomspännande kampanjen #metoo. 

Vi frågade några av dem vad de anser behöver göras för att komma till rätta med problemen.

Karin Karlsson, 23, Gällivare, student

”Jag tror att en sak är att synliggöra det, att visa att det finns. Det gäller att börja direkt, att börja med undervisning redan för barn i liten ålder- att man som både män och kvinnor tänker på hur man förhåller sig till det här. Hur kan jag göra skillnad, hur kan jag vara en förebild, och hur kan jag förebygga det här?", säger Karin Karlsson.
Foto: Elin Jönsson

Christel Henriksson, 24, Gällivare, sjuksköterska

”Framförallt genom kunskap. Den här [manifestationen] känns verkligen som ett viktigt steg på vägen. Vi behöver verkligen sprida det här”, säger Christel Henriksson.
Foto: Elin Jönsson

Sofia Ögren, 22, Stockholm, finanssektorn

“Jag tycker det är viktigt att uppmärksamma problemet. Jag kan känna igen mig i hashtagen”, säger Sofia Ögren.
Foto: ELLINOR SVENSSON

Tommy Ståhl, 51, Västerås, vård och omsorg

“Det enklaste är att säga till. Och det är viktigt att respektera varandra. Sen kan man förebygga genom att förklara för sina barn”, säger Tommy Ståhl.
Foto: ELLINOR SVENSSON

Carolina Farraj, 30, Stockholm, personlig assistent

“Vi måste inse att det är ett mansproblem. Och att män måste ta sitt ansvar, både individuellt och kollektivt”, säger Carolina Farraj.
Foto: ELLINOR SVENSSON

Johan Asplund, 26, student, Stockholm

”Det största problemet är att vi män behöver se allvaret i det här. Vi behöver prata med varandra och ta upp det här på allvar bland kompisar”, säger Johan Asplund. Varför är du här i dag?”Jag vill visa mitt stöd, och vara en del av förändringen och lära mig vad jag själv kan göra”.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Kjell Sevefjord, 74, Stockholm, pensionär

“Man måste uppfostra rätt. Det är viktigt och framförallt komma ihåg att man aldrig är färdigupofostrad”, säger Kjell Sevefjord.
Foto: ELLINOR SVENSSON

Daniella Bwende, 21, barnskötare, Södertälje, Paulina Arnet Teixeira, 21, danslärare, Solna, och Melinda, 6 år

”Mer engagemang från staten. Att problemen tas upp tydligare så av vi kvinnor kan tas på allvar. Skolorna behöver undervisa bättre från grunden, att någon utsatt får komma och berätta till exempel”.
Foto: / ALEX LJUNGDAHL

Linda Åhäll, 38, forskar inom feministisk säkerhetspolitik, bor i Manchester

"Det är en mansfråga. Vi måste skifta fokus. Jag är feministisk forskare och det är mycket fokus på kvinnor som offer och att vi måste skydda dom och det måste vi men om vi inte också skiftar fokus på de kulturella strukturerna. Det spelar ingen roll hur mkt fyndig olika organisationer får vi alla måste vara delaktiga", säger Linda Åhäll.
Foto: / FRITZ SCHIBLI

Amy Okeh, 23 år, jobbar, bor i Malmö.

"Alla måste träda fram och berätta och stå för sin berättelse. Så vi vet vad problemet är och hur stort det här. Om det inte sägs kommer det aldrig att sägas. Det måste komma upp på en högre nivå"
Foto: / Fritz Schibli

Mariam Ismail Daoud, 33 år, bor i Malmö, debattör i jämställdhets– och mångfaldsfrågor. 

"Det här problemet ligger på en strukturell nivå och för att uppnå en förändring måste vi börja med barnen redan i tidig ålder. Det gör man genom att införa jämställdhet som ett kärnämne i skolan. Lika obligatorisk som engelska och svenska så bör det här vara ett ämne. Det ska vara integrerat och normaliserat, vi ska inte behöva tillåta små pojkar röra flickor så det är ett sätt."
Foto: / Fritz Schibli

Camilla Gisslow, 46 år, bor i Malmö, författare.

" Vi behöver ändra vårt sätt att tala om både våra kön och bryta upp de här normerna, patriarkatiska normerna. Prata om hur vi behandlar varandra, hur ska man vara som en syster, en bror, kompis och människa. Våga prata om det. Kanske våga vara lite tuff också mot oss föräldrar som har söner, hur vi uppfostrar dom. Fostrar vi dom till jämlikhet?"
Foto: / Fritz Schibli

Tilde Griwell, 16 år, bor i Malmö, studerande.

" Det ligger mycket i att man måste ändra lagarna och skapa bättre lagar men även andra grejer. Hela konceptet säger det handlar om att mobilisera och alla ska bli medvetna om problemet. Samtidigt som det är kvinnor och HBTQ-personers kamp gäller det att få med män i kampen och göra dem medvetna."
Foto: / Fritz Schibli

Barbara Lörincz, 42 år, bor i Malmö, yogalärare

”Att öppna upp för samtal, i samhället, på jobbet och i skolan. Förändringen börjar hos mig själv, vi behöver inspirera varandra. Vi måste se varandra och hjälpa varandra och se systerskapet som en helhet.”
Foto: / Expressen/KVP

Tove Myrne Widfors, 26, frilansar inom media, Göteborg.
(Arrangerar manifestationen i Göteborg tillsammans med Mikaela Hedborg och Nora Myrne Widfors.)

"Att uppmärksamma det. Vi måste verkligen förändra hur synen är på sexuella trakasserier. Jag vet ingen kvinna i min närhet som inte varit med om det. Vi måste upplysa om vad som faktiskt är sexuella trakasserier och vad vi kvinnor och även icke binära får utstå dagligen."
Foto: NORA LOREK

David Johansson, 26, musikalartist och regissör, Göteborg

"Ett kollektivt ansvar. Att ta bort fokus från offret och lägga det på de som gör dem till offer. Män överlag behöver prata om det här och ta vårt ansvar."
Foto: NORA LOREK

Sofia Gustavsson, 42, jobbar med daglig verksamhet på teater, Göteborg

"Att prata om det och våga prata om det i offentliga sammanhang men även hemma med sina barn, kolleger och med sina föräldrar. Det är jätteviktigt att prata om vad som har hänt när man är liten och vad man upplevt."
Foto: NORA LOREK

Ove Pedersen, 64, pensionär, Göteborg och Charlotte Paulsen, 62, jobbar inom kriminalvården, Göteborg

Ove: "Det här är ett sätt. Lagmässigt finns det lagar men det räcker inte."Charlotte: "Vi måste prata mycket mycket mer om det här och ta det på allvar och lyssna."
Foto: NORA LOREK

Jennie Wiberg, 35, förskolepedagog, Göteborg

"Jag som jobbar inom förskolan tycker att vi ska börja tidigt med att bygga en värdegrund. Jag tycker att vi missar det många gånger. När vi släpper i väg våra sexåringar till ”nollan” så tycker inte jag att de fått med sig tillräckligt mycket kunskaper."
Foto: NORA LOREK

Anna-Carina Lindqvist, 61, förskolepedagog, Göteborg

Det jag tror väldigt många är eniga om är utbildning och bildning överhuvudtaget. För med bildning menar jag att det inkluderar attityder och värderingar som man har. Vi måste även börja leva upp till människors lika värde och tidigt få barn att förstå att det, i alla sammanhang, är det som är det viktiga.
Foto: NORA LOREK

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.