En av dem som röstade för var AMF Pension - där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen. Stig Malm har bara ett enda råd till henne: Avgå!
En av dem som röstade för var AMF Pension - där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen. Stig Malm har bara ett enda råd till henne: Avgå!

Röstade ja till bankbonusar

Publicerad
Uppdaterad
På Nordeas bolagsstämma röstade man igenom bonusar till cheferna. Man gav också toppcheferna möjlighet att köpa billiga aktier.
En av dem som röstade för var AMF Pension - där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen.
- Det är mycket märkligt att AMF röstar för bonus när man har en sådan debatt i sitt eget bolag, säger Kenneth Björkman, tidigare ordförande i Skånes LO-distrikt.
I går kunde Expressen avslöja att AFA Försäkring, där Wanja Lundby-Wedin är styrelseledamot, ville ge grönt ljus för chefsbonusar på Telia Soneras bolagsstämma i början av april.
Nu kommer nästa bonusaffär kring LO-basen. När Nordea hade bolagsstämma 2 april fanns det två heta frågor på dagordningen: bonussystemet till ledningen, och möjligheten för 400 toppchefer och koncernledningen att köpa aktier billigt.

AMF-styrelsen sa ja

Delägaren AMF Pension, där Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen, röstade för både bonusprogrammet och aktierabatten.
Efter kontakt med regeringen bestämde stämman att koncernledningen skulle avstå från bonus under 2009 - men ändå behålla bonussystemet.
LO-basen har vid flera tillfällen kritiserat bonussystem till toppchefer. På DN Debatt för sex år sedan gick hon också till hård attack mot deras möjligheter att få aktierabatt.
"Man kan ställa frågan om företagsledningarna är på väg att stjäla företagen från ägarna när de successivt också blir ägare av företagen", skrev hon då.
Men trots hennes kritik röstade det bolag där hon sitter i styrelsen igenom just en sådan lösning.
Expressen har sökt LO-basen, men fick bara kontakt med hennes pressjour.
- De har en ägarpolicy på AMF Pension, så de tar inte beslut om varje sådan här sak. Men det följs upp och när det görs kan jag inte svara på, säger Kristina Mårtensson på LO:s informationsavdelning.
Så Wanja Lundby-Wedin och övriga i LO:s ledning som sitter i AMF:s styrelse ställer sig bakom ägarpolicyn?
- De ställer sig bakom den, säger Mårtensson.

"Det är mycket märkligt"

Och nu kommer kritiken från de egna leden. Kenneth Björkman, före detta ordförande i LO Skåne, krävde att Lundby-Wedin skulle avgå i samband med AMF-skandalen:
- Jag har inte ändrat min uppfattning. Och stämmer det du berättar för mig tycker jag att det är mycket märkligt att AMF röstar för bonus när man har en sådan debatt i sitt eget bolag.
I morgon första maj-talar Wanja Lundby-Wedin i Stockholm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag