Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rossana Dinamarca: Jonas Sjöstedt låter sig utnyttjas

Vänsterprofilen om SCB:s stora partisympatiundersökning.
Rossana Dinamarca.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jonas Sjöstedt, avgående ledare för Vänsterpartiet.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vänsterpartiet bidrar till att tvätta rent SD.

Det hävdar Rossana Dinamarca, tidigare riksdagsledamot för partiet – som nu riktar svidande kritik mot Jonas Sjöstedt.

Han låter sig utnyttjas, menar hon.

”Utan M, KD och SD utgör inte V ett hot”, skriver Dinamarca på Aftonbladet Debatt.

De senaste månaderna har Vänsterpartiet växlat upp sitt tonläge gentemot regeringen.

Före jul var man med och stoppade det man kallade ”kaosprivatiseringen” av Arbetsförmedlingen, och denna vecka fick partiet – tillsammans med M och KD, och med stöd av SD – igenom 2,5 miljarder extra till Sveriges kommuner och landsting.

Men detta har mötts av negativa reaktioner från flera håll.

Nu stämmer den tidigare riksdagsledamoten för V, Rossana Dinamarca, in i kritiken. På Aftonbladet Debatt riktar hon skarp kritik mot det egna partiet och mot dess ledare Jonas Sjöstedt.

”Det hängde på hur SD skulle ställa sig”

När V släppte fram Stefan Löfven som statsminister i januari i fjol kom partiledaren med ett ”misstroendelöfte”:

Om regeringen skulle göra verklighet av sina löften om marknadshyror och förändrad arbetsrätt var Vänsterpartiet berett att gå samman med Moderaterna och Kristdemokraterna.

V, M och KD bildar dock inte majoritet gentemot januaripartierna. De behöver också Sverigedemokraterna. Men det ”ville, och vill fortfarande, inte Jonas Sjöstedt medge”, enligt Rossana Dinamarca.

På Aftonbladet Debatt skriver hon:

”Såklart var partiet medvetna om att det hängde på hur SD skulle komma att ställa sig. Och det var ju när SD anslöt sig som privatiseringen (av Arbetsförmedlingen, reds anm) stoppades och regeringen puttade in 7,5 miljarder extra till välfärden.

Utan M, KD och SD utgör inte V ett hot”.

Rossana Dinamarca: ”Hjälpt till att tvätta SD”

Dinamarca skriver vidare att hon – trots framgångarna – har svårt att känna smaken av seger:

”Tvärtom känns det sådär strävt i munnen som när en har bitit i en gammal nöt och den bittra smaken fastnar i munnen.

Är vi inte medvetna om att samtidigt som det hurras så har vi varit med och hjälpt till att tvätta SD?”

Den tidigare V-ledamoten menar att M och KD inte går samman med V av välvilja. Hon skriver att Jonas Sjöstedt och V har låtit sig utnyttjas – för att M och KD ska kunna närma sig SD.

”Det är naturligtvis inte av välvilja för V eller av omsorg för välfärden som M och KD är beredda att gå ihop med V. De har varit ansvariga för att slakta den under sin tid i regeringen och i sina positioner ute i kommuner och regioner.

Nä, det här är en liten eftergift de gör för att legitimera sitt närmande till SD. Frågan är varför V låter sig användas till detta?”, skriver Rossana Dinamarca på Aftonbladet Debatt.

Så svarar Vänsterpartiet

Hon avslutar med att hon tror V:s framgångar kan vara ”pyrrhussegrar när vi har en SD-ledd regering, som vi har varit med och tvättat”.

Aron Etzler, V:s partisekreterare, bemöter kritiken:

– Vänsterpartiet har precis pressat fram flera miljarder till välfärden och stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen. Regeringen svarar med en desperat kampanj för att koppla samman oss med SD. Och nu kör Rossana Dinamarca samma spår. Men Vänsterpartiet förhandlar aldrig med SD och alla vet att vi är varandras motpoler. Om vi skulle sluta föra fram egna förslag av rädsla för SD så skulle vårt parti bli ett oförargligt lydparti till regeringen, säger han i en sms-kommentar.

De kan ta över som partiledare

Jonas Sjöstedt kommer att avgå som partiledare för V i maj, och en av de personer som det spekuleras om kan ta över är just Rossana Dinamarca. Favorit är dock två andra kvinnor: Ulla Andersson, i dag ekonomiskpolitisk talesperson i partiet, och Nooshi Dadgostar, i dag vice ordförande.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.