Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roslings insats mot Ebola-hotet i Liberia

Hans Rosling åkte till Liberia.Foto: Yonhap / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Helena Nordenstedt är läkare och forskare vid Karolinska institutet där professor Hans Rosling verkade.Foto: Expressen / CHRISTOFFER HJALMARSSON EXPRESSEN

Professor Hans Rosling har som humanist lämnat stora avtryck efter sig.

När Ebolaviruset hotade Västafrika och hela världen 2014 packade han väskorna och reste ner till utbrottets epicentrum.

– De visste vem han var. Han fick ett skrivbord och blev utsedd till vice statsepidemiolog i Liberia, säger Helena Nordenstedt.

Helena Nordenstedt är läkare och forskare vid Karolinska institutet där professor Hans Rosling verkade.

Nordenstedt har tagit över stora delar av Roslings undervisning i Global hälsa. Hon var handgripligen med och hjälpte till att få stopp på spridningen av Ebolaviruset i Västafrika när det växte fram som ett globalt hot 2014.

Rosling bekämpade Ebolan på plats i Afrika

– Det slumpade sig så att vi var samtidigt i Liberia. Jag jobbade för Läkare utan gränser med patienter medan han jobbade på Liberias Hälsoministerium med siffror. Vi kompletterade varandra ganska bra, för jag kunde ge honom perspektiv från patienterna medan han kunde berätta vad som hände i landet i stort, berättar Helena Nordenstedt.

Hon fortsätter:

– Han gjorde det på ett riktigt Hans Rosling-sätt. Jag tror många kände att Ebola var ett stort hot. Han tänkte att eftersom han hade jobbat med epidemier tidigare kunde han hjälpa till. ”Jag tar och åker ner”, sa han. Han gick rakt in på Hälsoministeriet och sa ”Hej, hej, här är jag. Professor Hans Rosling. Kan jag hjälpa till?”.

I Liberia hade de följt hans framsteg och välkomnade honom med öppna famnen.

– Jag tror ingen annan ens hade kommit på tanken att göra så. De visste vem han var och hade sett att han förstått situationen i Liberia. Han fick ett skrivbord och blev utsedd till vice statsepidemiolog i Liberia, och sedan satt han vid skrivbordet i tre månader i sträck, dygnet runt, och jobbade.

Rosling engagerade sig i de stora frågorna

Helena Nordenstedt berättar om Hans Roslings stora engagemang inom en rad områden. Han hade förmågan och erfarenheten att definiera de allra största problemen för mänskligheten.

Och han tillät inte någon vrida bort strålkastarskenet från dem.

– Det kunde göra honom rasande när folk försöka ändra fokus från den extrema fattigdomen. Det var en hjärtefråga för honom, säger Helena Nordenstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.