Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosling skrev bok
ända fram till döden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hans Rosling under galan Hela Sverige Skramlar.
Foto: Mikael Sjöberg
Agneta och Hans Rosling.
Foto: Julia Dansarie

Professor Hans Rosling förblev verksam ända till slutet.

Under hela sitt sista år i livet arbetade han med ett bokprojekt som gick under arbetstiteln "Factfulness".

– Han avvecklade fler och fler av sina åtaganden för att på slutet bara jobba med boken, säger Helena Nordenstedt, assisterande professor och forskarkollegan vid KI.

Det var för ett år sedan som Hans Rosling drabbades av obotlig cancer i bukspottskörteln.

Under tisdagen kom beskedet att cancern tagit hans liv.

Men den folkkäre professorn förblev arbetsverksam ända in i det sista.

Enligt den assisterande professorn och forskarkollegan på Karolinska institutet, Helena Nordenstedt, arbetade Rosling med ett bokprojekt.

– Han var en aning hemlighetsfull.  Jag har aldrig hört att det skulle vara helt färdigt, men han har jobbat på det ett tag, han hade kommit en bra bit på vägen, säger hon.

Varit bestämt sedan 2015

Boken har arbetstiteln "Factfullness" och arbetet har han gjort tillsammans med sin son Ola Rosling och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Mycket av boken bygger på att Hans Rosling och sonen försöker reda ut de globala missuppfattningar som finns, exempelvis den om att världsbefolkningen ökar okontrollerat. Ett arbete som i mycket går in i det han gjort för Gapminder fondation.

Hans Rosling.
Foto: Epa / TT

LÄS MER: Änkan om insamlingen efter Roslings död


Helena Nordenstedt berättar att ett amerikanskt förlag planerar att ge ut boken, något som har varit bestämt sedan 2015.

– Han jobbade med boken under hela sitt sista år i livet. Till att börja med hade han många andra saker, men ju längre tiden gick desto mer avvecklade han för att bara koncentrera sig på boken, säger Helena Nordenstedt.

"Var intensiv"

Hon ingick i samma forskargrupp som Rosling på Karolinska institutet. Så sent som i september i fjol skrev de en gemensam forskningsartikel om mödradödlighet.

– Han var intensiv att arbeta med, ibland hade han svårt att fokusera på en sak, det var alltid så mycket som tog upp hans intresse. Han var väldigt inspirerande och tog alltid chansen att undervisa, säger Helena Nordenstedt.

Under det senaste året har hon tagit över Roslings kurser och föreläsningar. Bland annat kursen i global hälsa som Rosling startade för läkarstudenter.

– Det är det som man får trösta sig med, allt det som han startade får fortsätta, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.