Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rosling: "I media har man så lite tid på sig"

"I media har man så pass lite tid på sig så man måste nästan förutsätta att den som lyssnar på ett bra reportage kan lite om bakgrunden", säger Hans Rosling.

Svenskarna måste lära sig hur världen ser ut – i dag.

Det menar Hans Rosling som gärna påminner om att Syrien nu är som Sverige var på 1950-talet.

– I media har man så pass lite tid på sig så man måste nästan förutsätta att den som lyssnar på ett bra reportage kan lite om bakgrunden, säger vetenskapens nya rockstjärna.

Hans Rosling, professor i global hälsa, föreläste under måndagskvällen när Publicistklubben bjöd in till en debatt under parollen "Vad vet journalister om världen egentligen?" på Kulturhuset i Stockholm.

Efter föreläsningen debatterades bland annat mediernas roll och ansvar gällande förklarandet av omvärlden och om man kan förstå världen genom medier.

– Man missar att sätta in jättebra rapporter i sitt sammanhang, säger Hans Rosling om bristerna han upplever i medierapporteringen.

Uppdatering av utbildning krävs

Han betonar att det är utbildningen som var och en har från skolan som kontinuerligt måste uppdateras eftersom att världen förändras hela tiden.

– Det stämmer ju var Himalaya ligger och var Sahara ligger. De stora religionerna, vilka språk man pratar, det har inte ändrat sig, men utbildningsnivån i länderna, hälsan, antalet barn per kvinna och ekonomin. Det har ändrat sig enormt de sista 20-40 åren och det är det vi försöker uppdatera. Då kan man mycket bättre förstå varje reportage och då blir också lättare för journalister att beskriva vad som händer när man har lite hum om bakgrunden, säger Hans Rosling.

Om medias rapportering resonerar han att tidspressen i dagens samhälle sätter gränser och att det därför förväntas att läsaren har en viss bakgrundskunskap.

– I media har man så pass lite tid på sig så man måste nästan förutsätta att den som lyssnar på ett bra reportage kan lite om bakgrunden och vet vad det här handlar om, säger Hans Rosling.

Gap Minder som komplement

Det är här Rosling menar att hans företag Gap Minder ska komplettera utbudet av medier, genom att uppdatera den utbildning som man fått från skolan och för att människor ska få ett sammanhang.

– Är det syriska samhället där Sverige var 1990 eller där Sverige var 1890? Hur ser det ut, vad är verkligheten i Syrien? Att då förstå att Syrien är någonstans där Sverige var på 1960-talet, på 1950-talet, där ungefär är det syriska samhället när det gäller utbildningen och hur många barn man skaffar, säger Hans Rosling.

Han förklarar att Kina i dag är som Sverige på 1960-talet, även om skillnaderna mellan de som har det riktigt bra och riktigt dåligt är större i Kina i dag än det var på den tiden i Sverige.

– Det är det här grundläggande begreppet om hur långt är landet kommet, och i vilket avseende är de avancerade och vilket är de inte avancerade, fortsätter Rosling.

Tycker du medier borde vara mer pedagogiska?

– Om inte läsarna har den här grundkunskapen om världen, om den inte uppdaterats sedan de gick i skolan, då blir ert jobb mycket svårare. Vi tänkte underlätta det för er, säger Hans Rosling.

Försöker bygga en "Billy-hylla"

Rosling berättar att Gap Minder, till skillnad från medier, ska syssla med obligatorisk undervisning genom att fortbilda personal inom företag och se till att de som får en lärarexamen säkert ska bli uppdaterade i sin kunskap.

– Gap minder ska försöka bygga en Billy-hylla som förklarar de olika nivåerna i världen. Sen kan man i den, när man har en sådan i minnet, ställa alla fina reportage man får från media.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!