Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosengren om ökända natten på porrklubben

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
3 september 1991: Björn Rosengren besöker först Teatergrillen och sedan Café Opera, där han träffar en amerikansk affärsman. Tillsammans tar de en limousin till porrklubben Tabu.
27 juni 1994: Rosengrens besök på porrklubben avslöjas av Dagens Nyheter.
14 juli 1994: Det avslöjas att Rosengren enbart i september 1991 åkte taxi och limousin för 18 208 kronor på TCO:s bekostnad. Sedan 1991 uppges han ha beställt limousinresor för totalt en dryg halv miljon kronor för fackets räkning.
19 juli 1994: Rosengren tvingas avgå som TCO-ordförande, men får behålla sin lön på 81 000 kronor i månaden.
Den nya boken

Porrklubbsbesöket fällde honom som TCO-ordförande 1994. Nu berättar Björn Rosengren för första gången att det var han som tog initiativet till besöket på Tabu. 

”Några halvnakna kvinnor försökte intressera oss för privatstripp”, skriver han i sin självbiografi ”Mitt i steget”.

Sällskapet var en amerikansk affärsman som var ”aktiv medlem i en kyrka”.

Björn Rosengren gjorde kometkarriär som TCO-ordförande, landshövding och näringsminister. Och som rådgivare på Stenbeckssfärens maktbolag Kinnevik drog han in mångmiljonbelopp varje år.

Men för många är han fortfarande mest känd för porrklubbsbesöket som varade i 45 minuter en septembernatt i Stockholm 1991.

I sina memoarer berättar nu Björn Rosengren för första gången utförligt om den blöta natten som ledde till att han tre år senare tvingades avgå som TCO-ordförande.

Kvällen innan hade han haft Göran Persson hemma på middag och det hade blivit sent. Ändå valde han att gå på krogen med bland andra sin bror och sin husläkare. Efter ”ganska många glas vin” på stjärnkrogen Teatergrillen fortsatte sällskapet till Café Opera.

Vid tre-tiden på morgonen ringde Rosengren Freys hyrverk – ett taxiföretag som TCO hade avtal med – som skickade en limousin för att hämta honom och de övriga i sällskapet.

”Jag frågade chauffören om det fanns någonstans att åka och det enda han kände till som var öppet var en nattklubb vid Odenplan. Den hette Tabu”, skriver Björn Rosengren.

Avslagen stämning på porrklubben

Det blev inget långt besök, hävdar han. Skälet:

”Stämningen var avgjort avslagen. Några halvnakna kvinnor försökte intressera oss för privatstripp. Efter tre kvart, eller en timme, gick jag. Innan jag gick betalade jag två notor”, konstaterar Björn Rosengren.

Det visade sig senare att notorna var på 35 800 kronor respektive 19 800 kronor.

”Det var rätt uppenbart att bondfångarna på strippklubben hade lagt till ett par nollor på slipparna”, skriver Rosengren i sin bok.

Han anlitade därför en advokat för att få klubben att betala tillbaka pengarna.

Först tre år senare hörde DN-journalisten Peter Bratt, som avslöjat IB tillsammans med Jan Guillou, av sig.

Dagen före midsommar small det.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.