Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rosenbad misstänks ha blivit avlyssnat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Regeringsbyggnaden Rosenbad.
Foto: Gunnar Seijbold

Stockholms regeringskvarter kan vara utsatt för spionage. 

Enligt Dagens Nyheter finns indikationer på att falska basstationer har placerats ut i området. 

Stationerna kan användas för att avlyssna politiker och tjänstemän. 

– Vi har en samverkan med Säpo i den här frågan. Och vi har också fått indikationer på att det kan finnas sådana här illegala radiosändare i Stockholm, säger Peter Ekstedt, presschef på Post- och telestyrelsen.

När Expressen under dagen gjorde ett likadant test syntes dock inga avvikelser i området. 

För två månader sedan testade IDG den tyskproducerade mobilen Cryptophone – en av världens mest avancerade krypterade telefoner - för att undersöka misstänkta aktiviteter i mobilnätet runt Rosenbad i Stockholm. Tidningen hittade då inga avvikelser och när Expressen under ondagen gjorde samma typ av test var det resultatlöst. 

I kväll publicerar dock Dagens Nyheter sitt test och reporter Kristoffer Örstadius har under två dagar kunnat registrera 42 misstänkta avvikelser mellan Rosenbad och Gustav Adolfs torg. Enligt tidningen finns alltså tecken på att mobiltrafiken runt regeringskvarteren är övervakad. 

Det ska i så fall ske genom falska basstationer som kan användas för att avlyssna mobiltelefoner i området. Vid liknande tester i andra delar av Stockholm har inte alls samma mönster upptäckts. DN skriver samtidigt att det krävs fler kontroller för att säkerställa om det verkligen finns falska basstationer i området.

Säpo och PTS genomför nu en radiotillsyn i kvarteret runt Rosenbad.

– Vi har en samverkan med Säpo i den här frågan. Och vi har också fått indikationer på att det kan finnas sådana här illegala radiosändare i Stockholm, säger Peter Ekstedt, presschef på Post och telestyrelsen (PTS).

Han bekräftar att PTS har varit i kontakt med Säpo under onsdagen men vill inte gå närmare in på varför.

Radiotillsynen är pågående och det kan dröja innan några resultat presenteras.

– Det tar lite tid eftersom det är en ganska komplicerad tillsyn. Utrustningen kan vara svår att hitta och sedan måste resultaten verifieras, säger han.

Säpo kommenterar

Till DN säger Säkerhetspolisen, Säpo, att testresultaten är intressanta. 

– Vi kommer att arbeta vidare med detta, men vad vi vidtar för åtgärder specifikt kan vi inte gå in på, säger Åsa Nilsson, operativ ledare i säkerhetsskyddet på Säpo, till tidningen. 

På onsdagskvällen publicerade Säpo en kommentar på sin hemsida. Där skriver de att avvikelserna kan ha flera olika förklaringar. 

"Självklart följer vi det som händer noga, och intresserar oss för all information som framkommer", skriver Säpo.

Fick inget utslag

Expressen undersökte på onsdagens förmiddag, eftermiddag och kväll området runt riksdagen, Rosenbad och UD med samma typ av teknisk utrustning som DN använde - men utan att få några indikationer på avvikelser. Däremot gav programmet några enstaka utslag närmare Sergels torg. Nu under kvällen gav det däremot ett 30-tal utslag vid Norr Mälarstrand, som ligger en kilometer från regeringskvarteren, och vid Operan, som ligger nära UD, i centrala Stockholm. När testet sedan upprepades ett par timmar senare på samma plats så gav utrustningen inga utslag.

Expressen har under onsdagen scannat av stora delar av centrala Stockholm med en Cryptophone. I regeringskvarteren har den inte gett något utslag alls, däremot larmade den över 30 gånger för misstänkt avlyssning vid bostadshusen på Norr Mälarstrand i centrala Stockholm. De röda staplarna på displayen ska visa att risken för att en falsk basstation finns i närheten är mycket hög. Men det finns även en väldigt hög osäkerhetsfaktor.
Foto: Christian Holmén

För två månader sedan var också tidningen IDG ute och testade i samma kvarter som DN - men utan att få några utslag. Reportern Jonas Ryberg var den som utförde testet och han säger att det kan finnas flera förklaringar till att Cryptophonen ger utslag:

– Det kan lika gärna komma sig av att man har dålig täckning eller att nätet är överbelastat. Bara att man får en sån indikation betyder inte att det finns en IMSI-catcher. Det kan finnas en IMSI-catcher men det behöver inte betyda det, säger Ryberg och tillägger:

– När jag använde den typen av telefon då fick jag utslag på vår redaktion där man vet att det är dålig täckning.

Hur stor belastningen är på mobilmätet vid olika tidpunkter kan också påverka mätningarna - och framkalla indikationer i Cryptophonen  - om täckningen går ned och tillgången till nätet försämras.

- Jag vet inte vilken tid på dygnet som DN har varit ute men man kan gissa att det är ganska dålig täckning runt Drottninggatan i julhandeln för att det är mycket folk som är där och använder sina telefoner, säger Jonas Ryberg.


Bara enstaka utslag

I informationen från företaget bakom Cryptophone så anges att sannolikheten för att det faktiskt rör sig om falska basstationer, så kallade IMSI-catcher, ökar om telefonen ger utslag för "persistent events", det vill säga ihållande indikationer i stället för enskilda utslag.

– Får man upp det så tycker telefonen att det är större chans att det verkligen är en IMSI-catcher, säger Jonas Ryberg på IDG.

I DN:s rapportering framgår inte om det skulle röra sig om "persistent events". De utslag som Expressen fått har bara varit enstaka.

Den norska tidningen Aftenposten avslöjade nyligen att regeringskvarteren i Oslo var utsatta för misstänkt avlyssning på ett liknande sätt. I Norge har den nationella säkerhetsmyndigheten (NSM) bekräftar att man funnit falska basstationer.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.