Rose-Marie Frebran. Foto: Jimmy Wixtrom
Rose-Marie Frebran. Foto: Jimmy Wixtrom

Rose-Marie Frebran ny landshövding i Örebro

Publicerad
Uppdaterad
ÖREBRO. I måndags meddelade landshövding Sören Gunnarsson att han lämnar sin post.
Redan på tisdagen blev det klart vem som flyttar in på slottet.
- Jag är hedrad och stolt, säger Rose-Marie Frebran, 60.
På tidsdagen utsåg regeringen Rose-Marie Frebran till ny landshövding i Örebro län från och med den 1 september 2008 till och med den 31 mars 2013.

Hyllas av Odell

- Rose-Marie Frebran har en gedigen karriär som riksdagsledamot och tredje vice talman i riksdagen bakom sig. Hon har innehaft en rad olika statliga uppdrag, bland annat som statlig utredare och har ett starkt engagemang för Örebro län och är därför mycket lämplig för uppdraget som landshövding, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell i ett pressmeddelande.
Frebran satt i riksdagen för kristdemokraterna under åren 1991 till 2002.
Mellan 1998 och 2002 tjänstgjorde hon som tredje vice talman.
Hon har haft en rad styrelseuppdrag, bland annat för Örebro Universitet och Svenska Spel. Frebran har också deltagit i flera statliga utredningar och är för närvarande regeringens särskilda utredare kring public service.

Ordförande i ÖSK

- Jag är hedrad och stolt över utnämningen och kan inte tänka mig ett mer spännande jobb. Örebro län med sitt universitet och alltmer dynamiska näringsliv är ett fantastiskt län som är inne i en väldigt positiv utveckling. Jag ser fram emot möjligheten att aktivt ta del i och bidra till den utvecklingen.
För örebroarna har Frebran de senaste åren varit mest känd för sina uppdrag i Örebro SK.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag