Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rossana Dinamarca polisanmäler Katerina Janouch efter blogginlägg

Foto: Twitter
Foto: OLLE SPORRONG

"Trappan mer effektiv än Tinder", skrev Katerina Janouch på Twitter om riksdagsledamoten Rossana Dinamarca (V), när hon deltog på en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm.

Janouch har skrivit om händelsen på sin blogg och jämför Dinamarca med Arbogakvinnan – Johanna Möller.

Dinamarca har nu polisanmält Janouch.

– Det känns som att hon inte har några gränser överhuvudtaget, säger Rossana Dinamarca.

Viking Line har nu avbrutit sitt samarbete med Katerina Janouch.

– Förtroende för henne är nu förbrukat, skriver Eleonora Hansi, informationschef till Expressen.

Efter att Katerina Janouch twittrat och skrivit blogginlägg om Rossana Dinamarcas (V) medverkan i en manifestation har nu riksdagsledamoten polisanmält Janouch.

Det första inlägget om Rossana Dinamarca lades upp under fredagen av Katerina Janouch, författare, sexrådgivare och debattör.

Bilden togs vid Dinamarcas deltagande i en manifestation mot utvisningarna till Afghanistan som arrangerades av organisationen Ung i Sverige. Den föreställer riksdagsledamoten med bara ben och till bilden publicerade Janouch texten "Trappan mer effektiv än Tinder".

Under lördagen togs inlägget bort från Twitter.

Jämför Dinamarca med Arbogakvinnan

Under måndagen har Katerina Janouch skrivit ett inlägg på sin blogg där hon menar att inlägget varit ett skämt.

I blogginlägget ifrågasätter hon Dinamarcas närvaro på manifestationen. Hon menar att Dinamarca kanske utnyttjar ensamkommande och jämför henne med Arbogakvinnan – Johanna Möller.

– Hon fortsätter att antyda att min medverkan på manifestationen är för att söka sexuella kontakter, säger Rossana Dinamarca.

Efter att bilden lades upp fick hon motta rasistiska och sexistiska kommentarer, berättar hon. 

– Det var kommentarer om min könsbehåring, att jag borde dö, att jag ska utvisas och att jag borde hålla ihop benen, sa hon under en intervju med P4.

https://www.facebook.com/rossana.dinamarca/posts/10154928490738505

Polisanmält inläggen

Under måndagsförmiddagen anmälde Dinamarca Katerina Janouch efter att ha sett blogginlägget. 

– Det är i texten som kränkningen ligger och det är därför jag polisanmält henne, säger Rossana Dinamarca.

Enligt hennes advokat Claes Borgström skulle inläggen kunna brottsrubriceras som förtal.

– Det är ett förtal att påstå att genom bilden och texten att hon inviterar okända män att ha sex med henne, det är ämnat att framkalla annans ringaktning som det står i lagtexten. Dessutom blir hon angripen på grund av att hon är politiker vilket är en försvårande omständighet, säger Claes Borgström.

– Förtal leder ofta till både hot och hat av olika slag. Det är ett känt förhållande som Katerina Janouch inte bryr sig om, säger han.

Viking Line bryter med Janouch

Viking Line har tidigare anlitat Janouch som expertrådgivare för att förebygga övergrepp och sexualbrott ombord på deras kryssningar. Efter tweeten tog företaget avstånd i från hennes tweet i ett inlägg på Facebook.

"Viking Line anser att Katerina Janouch publicering av bilden på Rossana Dinamarca tillsammans med kommentarerna inte är förenliga med grunden för och syftet med rådets uppdrag", skriver företaget på Facebook

Nu väljer Viking Line att avbryta samarbetet med Janouch, enligt Eleonora Hansi, Informationschef på företaget. 

"Det stämmer. Redan i går konstaterade Viking Line att den tweet som Katerina Janouch lade ut i helgen inte är förenlig med vårt trygghetsarbete. Mot bakgrund av att hon har valt att fortsätta i samma spår samt att en polisanmälan har upprättats under dagen, är Viking Lines förtroende för henne nu förbrukat." skriver Eleonora Hansi till Expressen.

Ann Heberlein som också ingår i samma expertgrupp skriver på Twitter att hon anser att Viking Line gjort rätt i att bryta med Janouch:

"Som medlen i Viking Lines Advisory Board anser jag att de fattat rätt beslut.", skriver Heberlein. 

Foto: Facebook

LÄS MER: Janouchs vänskap – med Peter Springare 


"Känns som att hon inte har några gränser"

Under måndagen twittrade Katerina Janouch en ny bild på Rossana Dinamarca med en T-shirt med texten "Sveriges sexigaste politiker 2015". Med bilden publicerade Janouch en text om att hon inte förstår varför Dinamarca inte vill bli sexualiserad.

– Bilden har jag själv publicerat efter att jag fick utnämningen av Nyheter24. En utnämning som handlade om att jag stod upp mot rasism, säger Rossana Dinamarca. 

– Det är vidrigt att hon säger sig stå upp för kvinnors egen sexualitet och rätt till sin egen roll använder den här bilden för att ifrågasätta mig.

– Det känns som att hon inte har några gränser överhuvudtaget, säger Rossana Dinamarca.

Expressen har sökt Katerina Janouch för en kommentar. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.