Ronja nekades jobb – på grund av sitt utseende

Ronja nekades jobb – på grund av sina fillers
Ronja Jakobsson nekades jobb på grund av att hon har gjort fillers i sina läppar.
Foto: Privat / Privat
Ronja sökte jobb på en städfirma.
Foto: YLWA YNGVESSON

När Ronja Jakobsson sökte jobb på en städfirma fick hon ett oväntat svar.

Företaget nekade henne på grund av att hon hade fillers i sina läppar och skrev i ett mejl att ”en sådan person inte tar jobbet på allvar”.

– Jag blev väldigt chockad och jag är det fortfarande, säger Ronja Jakobsson.

På måndagskvällen sökte Ronja Jakobsson, 24, ett jobb i på en städfirma i Örebro. På förmiddagen dagen efter fick hon svar från företaget, men svaret var inte något som hon hade väntat sig.

Ronja Jakobsson, som har gjort fillers i sina läppar, blev nekad på grund av sitt utseende.

I mejlet skriver arbetsgivaren att de ”av erfarenhet inte anställer någon med konstuppblåsbara läppar” eftersom ”en sådan person inte tar jobbet på allvar”. 

– Jag blev väldigt chockad och jag är det fortfarande. Jag tog faktiskt illa upp, att man inte ska kunna söka ett jobb på grund av sitt utseende, säger Ronja Jakobsson.

Vidare i mejlet skriver arbetsgivaren man endast ser läpparna, vilket blir oseriöst.

Ronja Jakobsson menar att hon inte vill att någon annan ska vara med om samma ska.

– Tänk om jag inte hade fyllt mina läppar, utan att jag hade naturligt stora läppar för det finns ju de som har det, tänk om jag skämdes över det och sedan hoppar de på mig om mitt utseende, säger Ronja Jakobsson.

Hon menar att svaret hon fick nu har gjort att hon börjat fundera på hur hon ska göra när hon söker andra jobb i framtiden och att det även skapat en oro över att få ett liknande svar från någon annan.

– Nu börjar man ju nästan tänka om jag ska ta en ny bild eller hur ska jag göra? Jag blir lite rädd att söka jobb nu och få ett sådant svar igen, säger Ronja Jakobsson och fortsätter:

– Jag förstår inte hur man kan trycka ner någons utseende, det är så vanligt att göra fillers i dag. Många har gjort det i alla fall en gång, så jag vet inte hur de tänkte.

Får neka jobb på grund av utseende

Carmen Elfgren, biträdande jurist vid advokatfirman Gösta Stenhorn, skriver i ett mejl till Expressen att en person som blivit diskriminerad under en anställningsprocess kan få hjälp av diskrimineringslagen om det faller under de sju grunderna för lagen.

I Sverige gäller fri antagningsrätt, vilket innebär att arbetsgivare kan anställa vem den vill så länge det inte finns en diskriminerande bakgrund bakom beslutet, skriver Carmen Elfgren.

”I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Eftersom ingen diskrimineringsgrund är tillämplig rör det sig inte om diskriminering.”

Vidare skriver Carmen Elfgren att inte heller en eventuell överklagan till Arbetsmiljöverket blir möjlig eftersom myndighetens roll att förhindra diskrimineringar och kränkningar främst används vid händelser under en löpande anställning och inte vid en rekrytering.

Enligt Elfgren är mejlet till Ronja Jakobsson ”otvetydigt en förolämpning eftersom den är ägnad att såra den arbetssökande och får även den effekten”.

”I förevarande fall rör det sig om nedsättande uttalanden och förödmjukande beteende som påverkar arbetstagarens självkänsla och värdighet negativt, eftersom den förolämpade kommentaren har grund i hennes utseende och utgör skälet till att hon nekas anställning.”, skriver Carmen Elfgren.

Expressen har sökt arbetsgivaren för en kommentar utan framgång. 

Frans framtidsbesked – efter succén

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.