"Det här är rent kriminell verksamhet", säger artisten Henrik Rongedal om fildelning. Foto: Sven Lindwall
"Det här är rent kriminell verksamhet", säger artisten Henrik Rongedal om fildelning. Foto: Sven Lindwall

Rongedal om fildelning: Kriminell verksamhet

Publicerad
Uppdaterad
Självklart att skriva på mot fildelarna, tycker de svenska kulturprofilerna bakom debattartikeln för IPRED-lagen.
- Det här är rent kriminell verksamhet, säger artisten Henrik Rongedal.
37 av Sveriges mest kända författare, låtskrivare, artister och regissörer går till hårt angrepp mot fildelare i en debattartikel i DN. För Henrik Rongedal var det självklart att vara en av de 37.
- Sanningen är att jag lägger ner en massa tid, energi och yrkeskunskap på något som försvinner rakt framför ögonen på mig. Då känns det enkelt att säga ifrån, säger han.

"Man vill åt fula fiskarna"

Han anser att det är uppladdningen av material, det vill säga när musik, film och annat läggs upp på sajter på internet, som är det stora problemet, inte nedladdningen som sker från sajterna.
- Det är de fula fiskarna som man vill åt, de som tjänar grova pengar på rent kriminell verksamhet, inte de enstaka nedladdningarna som ungdomar gör, säger han.

Måste vakna

Sångerskan och låtskrivaren Jill Johnsson jämför fildelning med att gå in på ett bageri och ta en kaka som någon annan har bakat.
- Det är bara logiskt att det måste finans en lag som reglerar äganderätt. Jag tycker att motståndet ska riktas mot politikerna och inte mot fildelarna. Politikerna måste vakna nu, säger hon.

"Förödande"

Författaren Torbjörn Flykt kallar den illegala nedladdningen för ”förödande för svenskt kulturliv”.
- Det upphovsrättsskydd som finns i dag går inte att tillämpa på internet där piratkopiering kan ske i skyddad verkstad. Vi ska kunna kräva ersättning för vårt arbeta även där, säger han.
För författare handlar det främst om att skydda sitt verk i form av ljudböcker eller e-böcker.
- E-böcker kommer stort på sikt, jag tycker att det är beklagligt att inte fler författare engagerar sig för upphovsrätten på internet, säger Torbjörn Flygt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag