Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romsons toppman smugglade knark

Vice statsministern Åsa Romsons topptjänsteman är dömd för narkotikasmuggling.Foto: Izabelle Nordfjell
Tjänstemannen beställde knarksvampar vid namn "PHILOSEPHER´S STONES" på internet.

En politisk topptjänsteman i regeringskansliet Rosenbad, som handplockats till staben hos Miljöpartiets språkrör Åsa Romson, dömdes för narkotikasmuggling under 2012.

Expressen.se kan i dag avslöja att han togs av tullen efter att ha beställt knarksvampar på internet.

- Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, säger han i polisförhör.

Regeringstjänstemannen, som under flera år haft tunga uppdrag för Miljöpartiet, anställdes efter regeringsskiftet av språkröret Åsa Romson. Han arbetar i dag på regeringskansliet Rosenbad - nära statsminister Stefan Löfven.

I anställningsbeslutet, som Expressen.se tagit del av, står det uttryckligen att han har sin tjänst så länge Romson är statsråd.

Topptjänstemannen är en av ett 40-tal politiska tjänstemän som i dag arbetar för Miljöpartiet i regeringskansliet. Hans anställningskontrakt skrevs under av Stefan Löfvens statssekreterare Emma Lennartsson.

Regeringstjänstemannen avslöjades när tulltjänstemän undersökte ett kuvert från Holland som beställts till hans bostadsadress i slutet av 2011. Kuvertet innehöll 42,7 gram svamp innehållande Psilocin, en substans som är narkotikaklassad. Narkotikan låg i fem mindre förpackningar märkta med "PHILOSEPHER´S STONES".

I maj 2012 åtalades mannen för narkotikasmuggling. Han erkände i förhör de faktiska omständigheterna, men hävdade samtidigt att han varken kunde erkänna eller förneka brott eftersom han vid tillfället varit "mycket alkoholpåverkad och mådde dåligt".

Betalade med kort

Han erkände i förhör att han "beställt något från nätet men han vet inte vad det är han har beställt".

Regeringstjänstemannen hävdade samtidigt att han kom hem från en fest på kvällen och av någon anledning då satte sig vid datorn och beställde svampen i fråga via internet. Han betalade samtidigt 581 kronor till ett konto i Holland med sitt bankkort.

Morgonen efter beställningen fick han ett bekräftelsemejl på den gjorda beställningen, vilket gav honom ångest, enligt polisförhöret.

- Man gör dumma saker när man är alkoholpåverkad, säger han till förhörsledaren.

I polisförhöret berättade han också att han rökte en del cannabis under gymnasietiden och att han har "en del positiva erfarenheter av detta".

Topptjänstemannen berättar också att droger ansågs vara "coolt" när han studerade på gymnasiet, och det framgår att han 2008 dömdes för skadegörelse till dagsböter. Den gången var han, enligt egen uppgift, "kraftigt påverkad av både alkohol och cannabis".

Tidigare använt svamp

Topptjänstemannen hävdar att det var "den senaste gången han brukade narkotika". Han säger också att han tidigare använt narkotisk svamp vid ett tillfälle "och att han har positiva upplevelser av detta".

Stockholms tingsrätt konstaterar i domen att det är styrkt att topptjänstemannen "gjort den aktuella beställningen och gärningen är att bedöma som narkotikabrott av normalgraden med hänsyn till mängden."

Det framgår också att mannen lever under ordnade förhållanden med fast arbete och en god social situation, och att det därför finns anledning att "anta att det inträffade varit en engångsföreteelse".

Brottet är dock så allvarligt, enligt Stockholms tingsrätt, att ett fängelsestraff är motiverat.

I domen skriver tingsrätten:

"XX har förklarat sig villig utföra samhällstjänst och hinder kan inte anses föreligga att ersätta ett fängelsestraff med frivårdspåföljd i kombination med samhällstjänst. Påföljden bestäms därför till villkorlig dom i kombination med samhällstjänst i 75 timmar, motsvarande två månaders fängelse, vilken påföljd XX riskerar om han inte fullför sina skyldigheter enligt samhällstjänsten."

Topptjänstemannen fick också betala kostnaderna för sin advokat i samband med rättegången.

När den nya regeringen tillträdde medgav flera av de nya ministrarna att de tidigare provat narkotika. Fem av sex ministrar från Miljöpartiet uppgav att de provat narkotika.

Språkröret Åsa Romson medgav:

- Jag har testat cannabis och hasch i ungdomen, framför allt på resor utomlands

Kulturminister Alice Bah Kuhnke berättade för Expressen.se att hon vid ett tillfälle rökt marijuana:

- Jag var i 19-20-årsåldern och jag ångrar det djupt.

Hänvisar till sin chef

Expressen.se talade med topptjänstemannen vid 18-tiden på måndagen. Han ville då inte kommentera tingsrättsdomen utan hänvisade till sin närmaste chef i regeringskansliet.

- Det är han som kommenterar detta.

Topptjänstemannens chef i regeringskansliet tycker inte att det är domen för narkotikasmuggling gör honom olämplig i Rosenbad. Han vill också poängtera att det var han - och inte Romson direkt - som tog in den knarkdömde.

- Han har erkänt, och ångrar det djupt. Han har sonat sitt brott och genomgått en säkerhetskontroll som alla andra. Jag har fullt förtroende för honom, säger chefen till Expressen.se och tillägger:

- Han har hela tiden varit helt öppen mot mig om den här händelsen, från det hände tills i dag. Händelsen är väl känd av mig.

Tjänstemannen säger i polisförhör att han har positiva erfarenheter både av cannabis och sådana här svampar. Hur ser du på det uttalandet?

- Det är något som han har sagt då. Men han ångrar det djupt och har tagit avstånd.

Så han står inte längre för det uttalandet?

- Han har tagit avstånd och bett om ursäkt när det gäller brottet. Jag har fullt förtroende för honom.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.