Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Carin Jämtin: "Det är en bra beskrivning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Carin Jämtin.
Foto: Sven Lindwall

Både finansminister Magdalena Andersson (S), följd av Stefan Löfven (S), har kallat Sverigedemokraterna för nyfascister.

SD-toppar har sagt att det både är oförskämt och ovärdigt.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) vill inte kalla dem för nyfascister, men säger i Ekots lördagsintervju:

– Det är ingen konstig beskrivning.

Nu får både Andersson och Löfven stöd av partisekreteraren Carin Jämtin.

Åsa Romson intervjuades av Monika Saarinen i Ekots lördagsintervju och första ämnet – det som ser ut att vara det hetaste politiska diskussionsämnet just nu – var huruvida Åsa Romson håller med sina regeringskolleger Andersson och Löfven att "SD är ett nyfascistiskt parti".

Romson sa:

– Det är i alla fall ingen konstig beskrivning av ett parti som vill stänga Sveriges gränser mitt i ett av de största flyktingproblem, globalt, som vi har just nu. Det är otroligt många människor som flyr från våldet från Irak och Syriens krig – och det är många kvinnor och barn som går under på vågorna i Medelhavet.

– I det här läget vill det här partiet stänga Sveriges gränser och bestämmer sig för att de ska fälla varje regering och varje budget som kan öka invandringen till Sverige.

Monika Saarinen upprepade frågan:

Är det fascistiskt?

– Det är i alla fall ingen konstig benämning på ett sånt parti, men jag fokuserar på att se att det partiet – med rötter i vit maktrörelse – nu föreslår en inriktning för Sverige där de vill att alla andra partier ska dansa efter en främlingsfientlig pipa.

Och eftersom Åsa Romson inte svarade rakt, kom frågan:

Det här är ingen korrekt beskrivning, enligt Anna-Lena Lodenius, journalist som har följt det här partiet i decennier. Sverigedemokraten Richard Jomshof sa häromkvällen att det är okunnigt ovärdigt att säga så om en miljon svenskar bara för att man är kritisk till den svenska invandringspolitiken. Tar du inte en risk när du pekar ut dem som nyfascister?

– Nu var det inte jag som pekade ut dem. Jag sa att det inte var konstigt. Jag konstaterar att det finns historiker, debattörer och säkert statsvetare som kan debattera etiketteringen. Det vi har att hantera som politiskt håll, det är ett parti som nu bestämmer sig för att vilja få alla andra partier... och det ska också tydliggöras att vare sig Magdalena Andersson eller Stefan Löfven pekade ut alla sverigedemokraternas väljare som fascister eller något annat. De ville beskriva partiets politik, sa Åsa Romson.

Ekots utfrågare Monika Saarinen hänvisade till att definitionen av nyfascism bland annat innehåller invandrarfientlighet och förnekande eller bortförklaring av nazistiska grymheter – att gaskamrarna var en lögn.

Anser du att Sverigedemokraterna står bakom det?

Åsa Romson:

– Det jag vill vara tydlig med är att säkerställa att vi i de anständiga partierna gör en analys av vad som händer i svensk politik. När Sverigedemokraterna står på en presskonferens och säger att "vi kommer att rösta nej till varje regering och varje budget, vid varje tillfälle, som enligt våra måttstockar ökar invandringen och inte är bra för Sverige". Alla andra ska dansa efter denna främlingsfientliga pipa i en tid, i ett läge, för Sverige, för Europa och världen där det finns fler flyktingar än någonsin. Där vi ser hur barn drunknar i Medelhavet för att vi inte kan sköta en human och öppen flyktingpolitik vare sig i Sverige eller de europeiska länderna.

Expressen har sökt Åsa Romson för att be henne kommentera förre statsministern Göran Perssons kommentarer i Expressen i dag och om den senaste utvecklingen i politiken.

Hon har avböjt.

"Klarar inte att stå upp för grundläggande värderingar"

Expressen ställde frågan till Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin:

Håller du med Magdalena Anderssons och Stefan Löfvens beskrivning om att SD är ett nyfascistiskt parti?

Hon svarar i ett mejl:

– SD klarar inte av att stå upp för grundläggande värderingar om människors lika värde. Därför är det en bra beskrivning. Med sitt hot om att fälla varje statsbudget som inte svarar mot deras krav har SD dessutom visat att de inte respekterar Sveriges demokratiska institutioner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.