Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romson slår tillbaka efter kritik om tårarna

Åsa Romson tillsammans med statsminister Stefan Löfven på tisdagens presskonferens. Foto: Janerik Henriksson/TT
Under presskonferensen hade Romson gråten i halsen. Foto: Marko Säävälä/TT

Nu slår Åsa Romson, MP, tillbaka efter kritiken mot tårarna på presskonferensen.

Reaktionen hade inte blivit samma om det var Stefan Löfven som började gråta, anser språkröret.

– Det hade aldrig blivit en reaktion om att det vore oproffsigt. Det tror jag inte. Det är ett uttryck man använder om kvinnor i sammanhanget, säger Romson som står fast vid att MP aldrig kommer att acceptera M-förlaget om stängda gränser.

När statsminister Stefan Löfven, S, och vice statsminister Åsa Romson, MP, i tisdags presenterade regeringens nya åtstramade migrationspolitik brast Romson nästan ut i gråt. Det var när hon skulle förklara beslutet och reaktionerna i det egna partiet som det brast.

– Jag ska vara helt ärlig. Vi har under den senaste tiden haft ett antal svåra debatter i partiet just kring verklighetsbilden. Men de senaste veckorna har jag blivit helt övertygad om att det bästa sättet att hjälpa mina miljöpartistiska kommunalråd…, sa Romsons i direktsänd tv och stannade upp, för att sedan fortsätta med gråten i halsen:

…är att ändå göra någonting.

Twitter svämmade genast över av reaktioner på känslorna. Romson både kritiserades och hyllades.

– Hennes yrkesroll var inte professionell, sa till exempel retorikexperten Barbro Fällman.

"Öppen och ärlig"

Nu slår språkröret tillbaka mot kritiken.

– För min del finns bara ett rättesnöre och det är att man ska presentera saker på ett öppet och ärligt sätt. Att man i samband med en sådan presentation också öppet och ärligt visar en del känslor tillhör att vara öppen och ärlig. Det är det vårt parti står för och jag kan inte stå för något annat, säger Romson och fortsätter:

– Jag tror att det är viktigt för folk att se. Vi politiker måste ju faktiskt ta ansvar för och förstå de beslut vi fattar. Vi kan inte vara känslomässigt oberörda, säger hon.

Åsa Romson tror dock inte att statsministern hade utsatts för samma reaktioner.

– Jag tror att det hade varit starkare om Löfven hade börjat gråta. Männen i vårt samhälle jobbar mot att de inte ska få visa känslor. Det är en könsstereotyp åt andra hållet. Det hade blivit ännu starkare reaktioner. Men det hade aldrig blivit en reaktion om att det vore oproffsigt. Det tror jag inte. Det är ett uttryck man använder om kvinnor i sammanhanget.

"Det är så smärtsamt"

Under presskonferensen använde Romson själv hårda ord om regeringens nya politik. I en intervju med Dagens Nyheter kallar hon beslutet för en "fruktansvärd handling".

Kan du stå för beslut du själv kallar fruktansvärda?

– Ja. Självklart. Det är därför det är så smärtsamt. Vi måste i den här situationen agera för att klara en flyktingsituation som är mycket mer omfattande än vad vi hade kunnat föreställa oss för bara ett halvår sen. Då måste man agera och hitta lösningar. Och alla lösningar är man ju inte lika glad över, säger hon och konstaterar att det hade varit värre om MP hade valt att lämna regeringen.

– I den politiska diskussionen är det ganska tydligt vilka politiska beslut som skulle kunna komma om inte Socialdemokraterna och MP skulle komma överens.

Ni har kritiserats internt och en person har också hoppat av. Många i MP har ställt sig frågan om ni ska stanna i regeringen. Hur tacklar du kritiken?

– Jag tillsammans med merparten av partiet ser att i den situation som Sverige är i, den flyktingkris som vi har att få Europa att gå samman och få åtgärder som kan dämpa och lindra orsakerna till flyktingkrisen. I det arbetet är MP viktigare än någonsin för att utöva den reformmakt och arbetsmakt som man har när man sitter i regering.

Känner du att riksdagsgruppen fortfarande har förtroende för dig?

– Ja, det finns ingen debatt om något annat. Vi är alla medvetna om att det här är oerhört tuffa och svåra beslut. I de situationerna är det snarare så att vi stöttar varandra mer än någonsin och det har jag också känt av.

"En bortre gräns"

Regeringen bjöd under onsdagen in alliansen till samtal men det blir inga nya förhandlingar om migrationsfrågan.

Moderaternas krav är att Sverige ska skicka tillbaka asylsökande som närmast kommit från ett annat EU-land men som inte har registrerat sig.

I intervjun med DN hotar Romson med att MP lämnar regeringen om S släpper fram M-förslaget.

"En gräns som är omöjlig att gå över", säger språkröret till tidningen.

Om S ändå går med på det här, lämnar ni regeringen då?

– Det som är aktuellt i de här samtalen är att regeringen söker stöd för de förslag som vi presenterat. Det är ramen för de samtalen och de pågår. Jag tänker inte föregå de samtalen men jag är tydlig med vilken ram det är för de samtalen.

Men Moderaternas förslag är en omöjlighet för er?

– Vi har sagt väldigt tydligt att den internationella asylrätten är en bortre gräns. Om Sverige skulle börja avfölja konventioner och inte respektera internationella grundläggande asylrättigheter då vill man ha inte bara ett annat Sverige, då vill man ha en annan värld. Det kommer vi motarbeta väldigt kraftfullt.