Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romson sågar Bildt efter Saudi-uttalanden

Åsa Romson.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

Åsa Romson riktar skarp kritik mot Carl Bildts uttalanden om Sveriges vapenexport.

– Jag blir jättebestört, säger Miljöpartiets språkrör till Expressen.se.

I en intervju med Dagens Industri på onsdagen säger Bildt att han inte ser några problem med att Sverige säljer vapen till Saudiarabien.

– Jag blir jättebestört. Utrikesministern uttrycker att han gärna stöder fortsatt beväpning av diktaturer. Jag trodde att vi stödde demokratisering och den arabiska våren, säger Åsa Romson.

I DI-intervjun uppger Carl Bildt även att Sverige har goda förbindelser med Saudiarabien, som han kallar "ett familjeföretag".

– Jag har stor förståelse för att vi ska ha diplomatiska relationer med Saudiarabien, det har vi med de flesta länder. Men att utrikesministern inte nämner mänskliga rättigheter i analysen... Jag hade gärna hört lite om kvinnors situation och demokrati i Saudiarabien från Carl Bildt, säger Åsa Romson.

– Det här ger en bitter eftersmak till svensk utrikespolitik.

Borde snarare föregå med gott exempel.

Carl Bildt frågar retoriskt om det hade varit bättre för situationen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien om regimen hade köpt franska vapen i stället.

– Det är ju att säga att vi lika gärna kan vara där och tjäna en hacka på den här hemska industrin, säger Åsa Romson.

– Att Frankrike gladeligen skulle ha sålt vapen är ingen orsak för Sverige att sälja. Vi borde snarare föregå med gott exempel.

Ingen tar ansvar

Carl Bildt säger också i intervjun med DI att han inte fick några uppgifter i förhand om försäljning av pansarvärnsrobotar till Saudiarabien från den svenska myndigheten ISP, Inspektionen för strategiska produkter.

– Man vet inte vad man ska tro. Alla skyller på alla i regeringen. Det här om något visar att systemet inte fungerar, ingen tar något ansvar, säger Åsa Romson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.