Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romson öppnar för fler partier i regeringen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åsa Romson och Gustav Fridolin.
Foto: Linn Malmén / Tt

Åsa Romson, MP, öppnar för fler partier i regeringen – om SD röstar på alliansens budget.

Inför den kommande budgetomröstningen sträcker hon ut handen till Centerpartiet och Folkpartiet.

– Det finns nog en hel del samtal mellan de andra partierna att föra, säger Romson.

Stefan Löfven har vid flera tillfällen sträckt ut handen till både Folkpartiet och Centerpartiet. Nu säger även MP:s språkrör Åsa Romson att hon kan tänka sig en regeringsombildning i fall SD väljer att rösta på alliansens budget nästa vecka.

– Vi sa redan efter valet att vi var öppna. Det som styrde då var att allianspartierna var så styvnackade, att det var den enda konstellationen de kunde tänka sig. Vi andra har varit väldigt öppna mot andra partier, bortsett från Sverigedemokraterna.

Vilka partier tänker du på?

– Vi har varit tydliga med att Centerpartiet och Folkpartiet har många kontaktytor. På Klimat- och miljösidan aviserade de i sina egna valmanifest många reformer som man sedan inte orkade ta med i alliansmanifestet. Här borde vi kunna ha breda diskussioner.

Så det kan bli en röd-grön-blå-regering?

– Regnbågens färger är fina enligt mig, säger Romson skämtsamt.

Hon säger sig vara "bedrövad" över situationen där SD hotar fälla regeringens budget.

– Allt SD vill är att få ett medialt fokus. Känner man att man är ett parti som inte behöver ta något som helst ansvar för svensk politik kan man vara den vildsinta tonåringen.

– Det här är en lekstuga och vi andra partier har ett ansvar att se till att SD inte får det här medieutrymmet och möjligheten att göra riksdagen till en lekstuga.

Hur ska alliansen agera?

– De har lagt en gemensam budget och de avser att rösta på den och det har jag full förståelse för. Men vi måste nog alla inför den situation som nu finns, att SD vill göra riksdagen till en lekstuga, inte spelar med i det spelet. Därför finns det nog en hel del samtal mellan de andra partierna att föra.

Hon fortsätter:

– Det pågår inga särskilda samtal, men jag förutsätter att riksdagsledamöterna, som har svenskarnas förtroende att göra Sverige regeringsdugligt tar ansvaret.

Språkröret Gustav Fridolin ser ingen risk att Miljöpartiet skulle förlora sin plats i regeringen om Stefan Löfven väljer att försöka ombilda regeringen vid ett budgetnederlag.

– Jag ser ingen sådan risk. Vi är en samarbetsregering och vi har ett väldigt gott och brett samarbete. Stefan Löfven och Socialdemokraterna har gjort en lång resa för att tydligt bilda en samarbetsregering och vi har nu gjort det.

Fridolin tror inte att SD kommer att bryta mot praxis och aktivt lägga sina röster på alliansens budget.

– Vi måste utgå från att alla riksdagspartier följer de regler och praxis som finns. Det vore väldigt oansvarigt att inte hedra det.

Ingrid Hedenvind-Brask, presschef för Centerpartiet, säger att de inte har några andra kommentarer än vid tidigare "så kallade utsträckta händer".

– Vi kommer att rösta för alliansens budgetförslag och vi kommer inte att ingå i en socialdemokratisk regering, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.