På tisdagen kommenterade Åsa Romson (MP) för första gången Margot Wallströms lägenhet. "Jag tycker att det är bra när myndigheterna gör sitt jobb", säger Romson. Foto: Jessica Gow/TTPå tisdagen kommenterade Åsa Romson (MP) för första gången Margot Wallströms lägenhet. "Jag tycker att det är bra när myndigheterna gör sitt jobb", säger Romson. Foto: Jessica Gow/TT

På tisdagen kommenterade Åsa Romson (MP) för första gången Margot Wallströms lägenhet. "Jag tycker att det är bra när myndigheterna gör sitt jobb", säger Romson.

 Foto: Jessica Gow/TT
Bostadsminister Mehmet Kaplan hänvisar i princip alla frågor om Margot Wallströms lägenhet till statsminister Stefan Löfven. Foto: Anna SvanbergBostadsminister Mehmet Kaplan hänvisar i princip alla frågor om Margot Wallströms lägenhet till statsminister Stefan Löfven. Foto: Anna Svanberg

Bostadsminister Mehmet Kaplan hänvisar i princip alla frågor om Margot Wallströms lägenhet till statsminister Stefan Löfven.

 Foto: Anna Svanberg

Romson: "Jag vet hur marknaden ser ut"

Publicerad

Vice statsminister Åsa Romson (MP) skrattar när hon får frågan om hur hon hade agerat om hon erbjudits en lägenhet från ett fackförbund.

– Jag är uppvuxen i Stockholm, jag vet hur bostadsmarknaden ser ut.

Samtidigt hänvisar bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) frågor om utrikesministerns bostad – till statsministern.

Expressen mötte under tisdagseftermiddagen Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och bostadsminister Mehmet Kaplan i samband med interpellationsdebatter i riksdagen.

De kommenterade då för första gången skandalerna kring fackförbundet Kommunal och det faktum att åklagare beslutat inleda en förundersökning om misstänkt mutbrott, rörande utrikesminister Margot Wallströms lägenhet.

– Jag förutsätter att myndigheterna gör sitt jobb, särskilt våra rättsvårdande myndigheter, säger Åsa Romson.

Är det bra att det inleds en förundersökning?

– Jag tror inte att jag som statsråd ska uttrycka vare sig att det är bra att det inleds eller att det inte är bra att det inleds. Jag tycker det är bra när myndigheterna gör sitt jobb, och det är också en förutsättning för att vi ska kunna utöva det här tydligt. Jag har också hört Margot välkomna att saker och ting klargörs.

Romson: "Jag vet hur bostadsmarknaden ser ut"

Hur hade du agerat om du hade blivit erbjuden en lägenhet från ett fackförbund?

– Det är en ganska hypotetisk fråga som miljöpartist.

Men hur hade du agerat?

– Haha, det är också en hypotetisk fråga. Jag är uppvuxen i Stockholm, jag vet hur bostadsmarknaden ser ut. Jag har varit både i bostadskön och lämnat tillbaka lägenheter i bostadskön.

Och det vet inte utrikesministern, menar du?

– Jo, det tror jag säkert. Och det är därför hon insisterade på att vara tydlig med att inte gå före någon i kön.

Var hon tillräckligt tydlig då?

– Jag ska inte uttala mig om det. Statsministern har gett kommentarer, det får räcka.

"Man ska vara försiktig"

På frågan om hur hon skulle agera om det var ett MP-statsråd som fått en lägenhet, svarar Åsa Romson:

– Jag tycker alltid att man ska vara försiktig och medveten om det förtroendeuppdrag man har. När det gäller ens relationer även i privatlivet ska det tåla granskning.

Kommer den inledda förundersökningen att påverka förtroendet för regeringen?

– Som jag sa tidigare förutsätter regeringen att våra myndigheter, och särskilt våra rättsvårdande myndigheter, gör sitt jobb.

Mehmet Kaplan: "Vi får se vad det leder till"

Bostadsminister Mehmet Kaplan hänvisar i princip alla frågor till Stefan Löfven.

Vad tänker du kring alla avslöjanden som varit kring fackförbundet Kommunal den senaste tiden?

– Jag följer det via medierna, säger Kaplan.

Vad tänker du?

– Jag tycker att det som statsministern har sagt i frågan är det som jag står bakom. Det är inget mer jag avser att kommentera.

Vad är mest upprörande?

– Alltså, det statsministern har sagt är ju det som gäller från vår sida, och det är det som jag avser att kommentera bara.

Tidigare i dag kom beskedet att det inleds en förundersökning om misstänkt mutbrott när det gäller lägenheten som utrikesminister Margot Wallström fått av Kommunal, vad tänker du om det?

–Jag noterade det, precis som ni. Och vi får se vad det leder till.

Är det bra att det inleds en förundersökning?

– Det måste ju de som tar hand om det bedöma. Det är ingenting som jag som bostadsminister kan bedöma.

"Blir en spekulation"

Som bostadsminister då, hur reagerar du på att man kan få en gräddfil till lägenheter i Stockholms innerstad på det här viset?

– Det statsministern redogjorde för är den ståndpunkt som vi har, och det är utifrån det som jag nu följer rapporteringen.

Vad säger du om bostadssituationen generellt i Stockholm? Det är svårt att få en lägenhet i Stockholm, men det är enkelt om man är minister, tydligen.

– När det gäller bostadsmarknaden generellt är det så att det finns en enorm bostadsbrist och det är den vi jobbar för att lösa, och regeringen har under de senaste månaderna lagt fram ett antal förslag för att snabba på bostadsbyggandet och förenkla reglerna, och se till att investera i bostadsbyggande. Det är något jag jobbar dagligen med. Men den här frågan har ju statsministern kommenterat, och jag har inga ytterligare kommentarer i frågan.

Skadas eller påverkas regeringen av det som framkommit?

– Statsministern har kommenterat detta. Utöver det så har jag inga kommentarer.

Om nu ett fackförbund hade erbjudit dig en bostad, hur hade du agerat?

– Ja, det finns ingen sån situation för mig, så det blir en spekulation för mig.

Men hur hade du agerat?

– Tack så mycket.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag