Romson: "Inte en jämförelse jag står för"

Dagen efter trippelhaveriet ber vice statsminister Åsa Romson om ursäkt för att hon jämförde flyktingkatastrofen i Medelhavet med nazisternas förintelseläger Auschwitz.

– Det är inte en jämförelse som jag står för i dag. Jag beklagar det djupt, säger Miljöpartiets språkrör. 

Det var i partiledardebatten i SVT på söndagskvällen som Åsa Romson jämförde flyktingkatastrofen i Medelhavet med Auschwitz. 

Jämförelsen fick stor uppmärksamhet och i dag ångrar hon att hon gjorde den.  

– Det var ett väldigt beklagligt uttalande som jag djupt beklagar. Det var inte en bra liknelse. Det industriella massmord som Hitler stod för är ett brott som inte kan jämföras med något, säger Åsa Romson när hon möter pressen på Centralstationen i Stockholm vid lunchtid på måndagen. 

"Arg och upprörd"

Hon menade att hon drogs med emotionellt i debatten. 

– Jag var arg och upprörd och hade skräckbilder i huvudet.  Men den liknelsen var inte på sin plats. Det var inte planerat utan med alldeles för lite tankearbete bakom, säger Åsa Romson. 

Sedan hände det igen. 

I SVT:s direktsändning använde Åsa Romson det nedsättande ordet zigenare för det romska folket. Även när Expressen intervjuade henne efter debatten använde Romson ordet zigenare. 

Ska man säga så som vice statsminister?

– Det ska man inte, och gör man det ska man be om ursäkt för det, säger Åsa Romson. 

Samtidigt hamnade Åsa Romson lågt i Expressen/Demoskops mätning. Och förtroendesiffrorna för Romson är låga. 

– Mätningar är mätningar, det finns alltid sympatisörer. Debatten var skiftande, jag hade hoppats på frågor som sjukvården, säger hon. 

– Jag får jobba på och bli tydligare med hur vi ska vända trenden i skolresultaten, arbetslösheten och om vikten av framtidsinvesteringar för att rädda klimatet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.