Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romson ifrågasatte medier på Twitter

Åsa Romson valde att gå ut offentligt på Twitter och ifrågasätta en nyhetstext.
Foto: (C) Pelle T Nilsson
Gustav Fridolin och Åsa Romson.
Foto: Maja Suslin/Tt

De har uppmanat sina medlemmar att inte recensera media - för att undvika fler kriser.

Men nu väljer språkröret Åsa Romson ändå att offentligt ifrågasätta en nyhetstext.

"Hur lurats? Vilket av det jag sa till media igår skulle inte vara mina egna ord..." skriver hon på Twitter.

Miljöpartiet genomgår just nu en av de värsta kriserna i partiets historia – där så väl grundläggande värderingar som de ledande språkrörens omdömen har ifrågasatts hårt.

Situationen blev så allvarlig att Gustav Fridolin och Åsa Romson i förra veckan skickade ett öppet brev till partiets medlemmar där de bland annat slog fast att ingen miljöpartist ska "recensera medier".

– Vi ska aldrig skylla på media, nej. Det är inte ett partis uppgift att recensera media. Medias uppgift är att ställa frågor till politiker, och ett partis eller en politikers uppgift är att svara på det frågorna. Den principen måste vara tydlig, sa Gustav Fridolin i "Gomorron Sverige" på SVT förra veckan.


LÄS MER: Fridolin: Vi ska aldrig skylla på media


"Någon annan som buktalade?"

Men de goda intentionerna höll inte länge.

På tisdagseftermiddagen publicerade TT en text med rubriken "Kraven på Åsa Romsons avgång växer" där det bland annat hänvisas till källor som antyder att vice statsministern lurats in i processen där hon ställde sin plats som språkrör till förfogande. Anledningen ska enligt TT vara att krafter inom partiet vill byta ut henne.

Kort därefter twittrade TT:s reporter Owe Nilsson om artikeln:

"Källor i MP uppger för TT att Åsa Romson kan ha lurats in i processen. Krafter driver nu på för att byta ut henne." skriver han.

Svaret kom omedelbart - från Åsa Romson själv. Språkröret har inte varit aktivt på Twitter sedan 14 april, men valde på tisdagen att ifrågasätta uppgifterna i nyhetstexten:

"Hur lurats? Vilket av det jag sa till media igår skulle inte vara mina egna ord... någon annan som buktalade?" skriver hon.https://twitter.com/asaromson/status/724988031124561922


Expressen har sökt Åsa Romson med anledning av kommentaren och att den går stick i stäv med de nyligen utskickade förhållningsreglerna.

– Hon är på väg till Helsingfors och kommer inte finnas tillgänglig så jag tror det blir svårt att få några svar från henne. Men jag är ganska perplex över din fråga. Twitter är ett medie som ganska många politiker använder sig av, säger Åsa Romsons pressekreterare Helena Hellström Gefwert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.