Romson hade nära till tårar under pressträff

Publicerad

Åsa Romson hade nära till tårarna efter de svåra besluten.

Det blev en känslomässig presskonferens när regeringen presenterade de nya förslagen för flyktingpolitiken.

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke skriver känslosamt om besluten på Instagram.

"Det är mycket som gör ont i hjärtat för en miljöpartist i dag...", skriver hon.

På måndagseftermiddagen presenterade statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Åsa Romson regeringens nya plan för att minska antalet asylsökande.

Förslagen innefattade punkter som begränsad anhöriginvandring, att "övriga skyddsbehövande" inte har rätt till uppehållstillstånd och tidbegränsade uppehållstillstånd för alla skyddsbehövande utom kvotflyktingar.

Under presskonferensen betonade både Statsminister Stefan Löfven att besluten varit tuffa att ta.

– Det är svårt för båda partier, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

Åsa Romson (MP).Foto: Janerik Henriksson/TT

 

Det var även Åsa Romson tydlig med under presskonferensen - och var nära till tårar och skorrade på rösten när hon berättade om att man nu varit tvungen att se verkligheten i vitögat och ta de tuffa besluten.

– Det här är fruktansvärda beslut, säger Åsa Romson efter presskonferensen.

Kulturministern: "Mycket som gör ont"

Även kulturminister Alice Bah Kuhnke har berättat om de svåra besluten på Instagram.

"Idag informerade Åsa och Statsministern om det som ingen människa, ingen minister och ingen regering vill behöva ta beslut och informera om. Att vi, efter månader av otaliga samtal, besök och inhämtande av rapporter från socialförvaltningar, skolchefer och vårdinrättningar runtom i landet liksom från flera samhällsbärande myndigheter, tvingas konstatera att våra system inte längre klarar av att ta hand om de barn och vuxna som flyr till vårt land", skriver Bah Kuhnke i ett längre inlägg.

Hon skriver också att besluten tagits för att kunna säkerställa välfärden för de personer som kommer hit.

"Det är mycket som gör ont i hjärtat för en miljöpartist i dag... Tanken på alla dom som lever längs vägarna i Europa, i händerna på smugglare, på väg mot Sverige med en desperat dröm om ett liv i frihet för sina barn, är outhärdlig", fortsätter hon och skriver att alla som hjälper till i mottagandet tillsammans ska fortsätta göra allt som går för de som behöver skydd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag