Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Romson avgår som minister: "Inte arg"

Åsa Romson mötte vissa utvalda medier under måndagen.
Foto: Maja Suslin/Tt
Åsa Romson hade helst fortsatt men uppges se pragmatiskt på valberedningens besked.
Foto: Maja Suslin/Tt
Gustav Fridolin och Isabella Lövin föreslås bli MP:s språkrör.
Foto: Jessica Gow/Tt
Per Bolund räddade Gustav Fridolin från att petas. Han var valberedningens förstahandsval, men tackade nej, rapporterar DI.se.
Foto: Maja Suslin/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin.
Foto: Jessica Gow/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Åsa Romson uppmanade själv Isabella Lövin att ställa upp som kandidat till språkrörsposten, enligt uppgift till Expressen.

Vice statsministern ville fortsätta men meddelar nu att hon avgår som språkrör och minister.

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger statsminister Stefan Löfven under en presskonferens.

Samtidigt avslöjar Di att Per Bolund räddade Gustav Fridolin från att petas.

Åsa Romson handplockade själv sin egen efterträdare Isabella Lövin, till biståndsministerposten. Nu efterträds hon som språkrör av samma minister.

Enligt uppgift till Expressen uppmanade Romson Lövin att ställa upp som kandidat redan tidigt i processen, innan presskonferensen den 25 april då språkrören ställde sina platser till förfogande.

– Isabella Lövin kommer växa som politiker i sin nya roll, säger Åsa Romson till SVT.

Innan Lövin blev minister satt hon fem år i EU-parlamentet och hyllades internt i partiet för sina insatser i EU:s fiskeripolitik.

Glad och hedrad

Men Isabella Lövin är fortfarande en doldis för stora delar av svenska folket. Enligt en färsk undersökning från Novus känner 41 procent inte till henne – vilket gör henne till den näst minst kända MP-ministern. På sista plats kommer finansmarknadsminister Per Bolund.

– Jag är väldigt glad och hedrad, säger Lövin på måndagens presskonferens då valberedningens förslag till språkrör presenterades.

När valberedningen avslöjade sitt förslag under presskonferensen berättade de också att de varit i kontakt med flera hundra miljöpartister.

– Vi har under den här tiden aktivt kontaktat och haft dialog med samtliga av partiets distrikt, en stor del av lokalavdelningarna, sa Joakim Larsson, valberedningens ordförande.

Senare under måndagen kom även nyheten om att Åsa Romson lämnar posten som klimat- och miljöminister samt vice statsminister. Det är än så länge oklart vem som kommer att ta över efter henne.

Enligt källor till Dagens industri var finansmarknadsminister Per Bolund valberedningens förstaval som nytt språkrör. Men Bolund ska enligt tidningens uppgiftslämnare ha tackat nej till uppdraget – trots flera övertalningsförsök. Då valde valberedningen att gå vidare med den näst starkaste kandidaten, nämligen sittande språkröret Gustav Fridolin.

MP:s presschef Adam Bergsveen dementerar dock uppgifterna under måndagskvällen.

Stefan Löfven: "Jag kommer att göra en regeringsombildning"

Statsminister Stefan Löfven höll på måndagseftermiddagen presskonferens i Rosenbad med anledning av Romsons besked. Statsministern hyllade Romsons gärning som miljöminister, men uppgav att han hade förståelse för att hon väljer att kliva av:

– Jag har full förståelse för att Åsa Romson i det här läget väljer att träda tillbaka, säger han.

Han kommenterade även hur krisen i Miljöpartiet påverkat regeringssamarbetet:

– Miljöpartiet har haft en mycket besvärlig period. Jag skulle vara naiv om jag sa att det inte alls påverkar regeringssamarbetet, säger han.

Stefan Löfven ville inte kommentera vem som ska ta över efter Romson som minister.

– Jag har sedan tidigare aviserat att jag kommer att göra en regeringsombildning, den kommer att ske efter Miljöpartiets kongress, säger Stefan Löfven.


LÄS MER: Så stor blir Åsa Romsons "ministerfallskärm"


Statsministern måste nu hitta ersättare till både Romson och före detta bostadsministern Mehmet Kaplan, alternativt förändra antalet statsråd.

Källa om Åsa Romson: "Hon är inte arg eller bitter"

En källa med insyn säger att Romson ser pragmatiskt på beskedet.

– Hon är inte arg eller bitter. Men hon hade gärna fortsätt om valberedningen hade velat, säger källan.

Romson är det språkrör som fått sämst siffror i förtroendemätningar och mött starkast kritik.

Romson och Fridolins öppning för nya språkrör tände en diskussion om det skulle vara förenligt med partiets feministiska värdegrund att byta ut enbart det kvinnliga språkröret.

Men enligt uppgifter till Expressen har åsikten att det inte spelar någon roll vuxit sig allt starkare internt i partiet.

Både partisekreteraren Anders Wallner och gruppledaren Maria Ferm har sagt att det inte finns någon partiprincip som hindrar ett byte av Romson. Även Åsa Romson är inne på samma spår.

– Jag tycker, som kvinna, att det inte kan vara ofeministiskt att i en diskussion med andra kvinnor komma fram till vem som är mest lämpad. Det måste vara en bärande princip i ett feministiskt parti att vi bedöms efter vår egen kapacitet, säger hon till SVT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.