Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Romantisk bläckfisk förbryllar forskare

Larger pacific striped octopus är en riktig charmör som förvånar forskarna. Foto: Roy L. Caldwell

En bläckfisk som träffar sin tilltänkta partner för en tête-à-tête över en middag och sedan älskar i dagar innan de går skilda vägar åt förvånar forskarna. Minst sagt.

Bläckfisken, som inte har fått något vetenskapligt namn ännu, men som på engelska kallas för "larger pacific striped octopus", har gäckat vetenskapen i årtionden. Dess beteende beskrevs redan på 1970-talet, men då ansågs det så pass udda att uppgifterna aldrig publicerades.

Inte nog med att den åttaarmade bläckfisken är ovanligt social – den lever i grupper om 30–40 individer. Den lever dessutom i en håla med sin partner som den parar sig med i flera dagar.

Forskarna, som publicerar sina fynd i tidskriften Plos one, har till och med observerat par som delar på en bit mat, tätt sammanslingrade, näbb mot näbb. Detta samtidigt som hannar av andra arter håller sig på minst en armlängds avstånd under sexakten för att inte riskera att ätas upp av ofta mycket aggressiva honor.

Och när denna bläckfisk jagar gör den sig så liten som möjlig innan den långsamt sträcker ut en arm och petar lätt på bytet, ofta en räka, innan den äter upp det.

– Jag har aldrig sett något liknande. Åttaarmade bläckfiskar dyker normalt ner på bytet eller rotar runt på botten till dess att de hittar något, säger marinbiologen Roy Caldwell, en av forskarna bakom studien.

TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!