I boken kallas mannen "Herman Wicksell". Många har spekulerat i vem som döljer sig bakom det påhittade namnet. På tisdagen framträdde han tillsammans med Karl-Johan Karlsson i SVT:s "Gomorron Sverige"
I boken kallas mannen "Herman Wicksell". Många har spekulerat i vem som döljer sig bakom det påhittade namnet. På tisdagen framträdde han tillsammans med Karl-Johan Karlsson i SVT:s "Gomorron Sverige"

Romankaraktären trädde fram i SVT

Publicerad

I den kritikerrosade boken "En misstänkt liten kanelgiffel", skriven av Expressens reporter Karl-Johan Karlsson, heter huvudpersonen "Herman Wicksell".

Hittills har det varit höjt i dunkel vem som döljer sig bakom pseudonymen.

Men i dag valde "Herman" att träda fram i SVT:s "Gomorron Sverige".

Expressens politiske reporter Karl-Johan Karlssons bok "En misstänkt liten kanelgiffel" bygger på en sann historia om en man som lider av en bipolär sjukdom.

I boken kallas mannen "Herman Wicksell". Många har spekulerat i vem som döljer sig bakom det påhittade namnet.

På tisdagen framträdde han tillsammans med Karl-Johan Karlsson i SVT:s "Gomorron Sverige"

- Allt som avviker från det normala gör mig stressad, enormt stressad. Det har varit så de tio senaste åren. Jag blir nervös när allt inte är som det brukar vara, sa han och fortsatte:

- När det gäller kanelgiffeln var det att den var för liten, att den var deformerad.

Detta fick honom att misstänka att det var sabotage på företaget som tillverkade kanelgifflarna. Och inte förrän han gått till botten med saken, genom att skicka in bullen till företaget och därefter få en förklaring, kunde han släppa saken.

Karl-Johan Karlsson berättade i SVT varför han valde att skriva boken.

- Dels för att folk ska kunna sätta sig in i hur en person med psykiska besvär lever och har det. Hermans stora besvär är inte att han är bipolär, utan att han har tvångstankar. Han har extremt svåra tvångstankar, sa han.

Men även om tv-tittarna nu fick se vem som döljer sig bakom namnet Herman Wicksell, så väljer bokens huvudkaraktär att inte avslöja sitt riktiga namn.

- Jag vill leva ett anonymt och stilla liv för att kunna må bra, sa han i SVT.

Kanske kan han tänka sig att avslöja sitt namn längre fram.

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag