Rolexkupp i Stockholm – man greps efter åtta år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Övervakningsbild från Bryggargatan när Rolexkuppen skedde.
Foto: Polisen
Rolexklockor som stals vid rånet på Bryggargatan 2008.
Foto: Polisen

Butiksägaren på Bryggargatan i centrala Stockholm blev bunden och fick en pistol intryckt i munnen. 

I åtta år lyckades en av de misstänkta rånarna hålla sig undan den svenska rättvisan efter den fräcka Rolexkuppen. 

Men förra året nådde polis framgång i utredningen. Då greps en 33-årig man, skriven i Malmö – i Ryssland. 

I dag, fredag, inleds rättegången i Stockholms tingsrätt efter det synnerligen brutala rånet på Bryggargatan, nära Drottninggatan, i centrala Stockholm.

Den 23 oktober 2008, alltså för snart nio år sedan, slog rånarna till mot butiken som sålde kläder och skor – men också mobiltelefoner och mycket exklusiva klockor. Enligt stämningsansökan kom de över varor till ett värde av åtminstone 450 000 kronor. Däribland, enligt förundersökningen, exemplar av Rolex lyxiga armbandsur Yachtmaster, Datejust, Submariner och Daytona. Men också attraktiva armbandsur från Breitling, modell Crosswind. 

Butiksägaren har i polisförhör berättat om rånet:

– Jag kommer ihåg att han tryckte upp pistolen i munnen på mig. // I rånmomentet upplever jag och har alltid sagt att det höll på i 40-50 minuter. // Man kan inte göra någonting och några människor håller på och härjar i ens närmaste sfär. 

"Gör som vi säger så händer ingenting"

Butiksägaren fick också höra att "ingenting kommer att hända om du gör som vi säger." Efter det blev han bunden. Det ska även ha uttalats verbala hot mot ägaren och hans barn. Rånarna ska dessutom ha hotat med att utlösa en tårgaspatron i ansiktet på butiksägaren, enligt stämningsansökan.

Året därpå greps en av de misstänkta rånarna, som senare dömdes till fängelse i fyra år för grovt rån. Men hans kumpan kom undan polisens utredare. 

Däremot kunde de följa hans väg – ut från Sverige.

– Man kunde se hur han rört sig från Stockholm ner till Malmö dagen efter rånet och sedan lämnade han landet, säger åklagaren Malin Arentoft, till tidningen Mitt i.

I åtta år lyckades en av de misstänkta rånarna hålla sig undan den svenska rättvisan efter den fräcka Rolexkuppen.
Foto: Polisen

Tillslag i Ryssland

En lång polisutredning tog en helt ny vändning i juni förra året. Då greps en 33-årig man, med ukrainskt medborgarskap. i Ryssland. Polis och åklagare är övertygad om att mannen är den efterlyste rånkumpanen. 

I polisförhör berättar 33-åringen om gripandet:

– Jag var på väg till Ukraina, det var den 19 juni 2016 och så stoppades jag i gränskontrollen och man sa till mig att jag var efterlyst i Sverige. 

Mannen säger i förhör att han bott i Moskva, med sambo, och familj. Han har jobbat, enligt egen utsaga, med bilaffärer som egen företagare. 

Den 23 oktober 2008, alltså för snart nio år sedan, slog rånarna till mot butiken som sålde kläder och skor – men också mobiltelefoner och mycket exklusiva klockor.
Foto: Polisen

Åtalades för grovt rån

Han åtalades så småningom för grovt rån. Huvudförhandlingen pågår i Stockholms tingsrätt under fredagen. 

– Den huvudsakliga bevisningen består av en fotokonfrontation där målsäganden på ett, menar jag, väldigt tillförlitligt sätt pekade ut den åtalade. Vi har också analyser av telefontrafik som bevis, säger åklagaren till Mitt i. 

Mannen förnekar brott och säger att han inte ens varit på brottsplatsen.


Rån och grovt rån – så ser straffskalan ut

Straffet för rån av "normalgraden" ligger på fängelsenivå – ett till sex års fängelse. När det gäller grovt rån är straffet fängelse i lägst fyra år och som högst tio år. Det finns inget i straffskalan som heter väpnat rån. Däremot brukar väpnade rån, ofta med skarpladdade vapen, betraktas som grova rån. 

Preskribtionstiden för grovt rån är 15 år. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.