Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roland hittade sin mamma dränkt i kiss

Helena Qvist, 86, hade hemtjänst fyra dagar i veckan. Ändå hittade hennes son Roland Helena liggandes indränkt i sitt eget kiss. Nu har Gävle kommun polisanmälts för vanvård.Foto: Privat
Roland Qvist. Foto: Privat
Helena Qvist.Foto: Priva

När Roland Qvist skulle besöka sin 86-åriga mamma fann han henne ligga utmärglad och indränkt i kiss. Trots att hon har besök från hemtjänsten fyra gånger om dagen.

– När jag såg henne var jag helt hundra på att hon var död, säger Roland.

Nu har Roland polisanmält Gävle kommun för vanvård.

Roland Qvist, 52, från Gävle, hade varit på en kortare bilsemester med sin dotter. När han kom hem åkte han direkt för att hälsa på sin mamma Helena, 86. Hon bor själv i sin lägenhet, men får fyra besök om dagen från hemtjänsten.

Men när Roland klev in i hemmet kände han direkt att något var fruktansvärt fel.

– Jag låste upp, gick in och höll direkt på att tappa andan. Det stank ammoniak, lukten av kiss var fruktansvärt.

I hallen stod en kille från hemtjänsten. När Roland frågade vad som hade hänt, ska killen ha ryckt på axlarna, utan att ge någon förklaring.

Roland gick raka vägen till sovrummet där han fann sin mamma Helena helt förvriden i sin säng med armarna utsträckta. Det såg inte ut som att hon andades, så han satte sig på sängen för att försöka få liv i henne.

– Då kände jag hur det plaskade till. Hela sängen var fylld med urin och det stank ammoniak. Det var fruktansvärt, säger han.

Han kände på kuddarna, madrassen, täcket och hennes kläder. Ja, till och med hennes hår. Allt i sängen var dyngvått, säger Roland.

– Det måste ha sugits upp ur madrassen och det händer inte på en dag, heller inte stanken av ammoniak, säger han.

Förtvivlad frågade han killen från hemtjänsten hur de hade missat att hennes allmäntillstånd hade försämrats så snabbt.

– De sa de hade tänkt försöka ringa mig först under måndagen, säger Roland.

Uttorkad, undernärd och njursvikt

Roland ringde efter ambulans som körde mamma Helena till akutmottagningen, där de tvättade av henne och tog prover. Det visade sig att Helena var kraftigt uttorkad och undernärd, hade svår njursvikt och haft hjärtsvikt med väldigt låg puls.

– Hon var så klen. Läkaren säger det var tur att vi kom hem från resan på lördagen, för hade vi kommit hem på måndagen så hade hon förmodligen inte levt längre.

Helena har även ett blödande magsår och har behövt få flera påsar med bloddropp.

– Hennes njurar har tagit väldigt mycket mer stryk av den svåra uttorkningen och läkarna anser att hennes försämrade hälsotillstånd beror på närings- och vätskebris, säger Roland.

Akutläkaren rekommenderade även familjen att polisanmäla händelsen.

– Han sa att det inte ska få gå till så här, så jag gjorde en anmälan förra veckan.

– Det har varit hemskt att se, med tanke på hur pigg hon var när innan vi åkte på semester, säger Roland.

Stabilt läge

Läkarna kan inte utesluta att Helena även haft en infarkt, men nu, drygt två veckor senare verkar läget har stabiliserat sig.

– Hon är lite piggare, men är fortsatt så klen att hon inte kan sätta sig upp i sängen. Skulle hon hamna utanför kudden under natten hade hon inte haft kraft att lyfta upp huvudet igen, berättar Roland.

Hennes njurar har tagit skada och hon får äta hjärtmedicin. I måndags fick de veta att hon äntligen har beviljat plats på ett korttidsboende.

– Men det känns som att det är väldigt osäkert fortfarande.

Erkänner att de borde slagit larm till sjukvården

Lena Isokivelä, biträdande förvaltningschef på den kommunala förvaltningen Omvårdnad Gävle, bekräftar att saken har skötts mycket dåligt. En lex Sarah-anmälan har lämnats in till Inspektionen för vård och omsorg och en utredning har påbörjats.

– Det som är uppenbart i det här fallet är att det allmänna tillståndet har förvärras och det vi har brustit i är att inte slå larm, säger hon.

– Vi håller på att kartlägga händelseförloppet så vi kan få en klar bild över vad det är som har gått fel. Det här gör vi för att säkerställa att det aldrig ska kunna inträffa igen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.