Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roks-ordförande Ireen von Wachenfeldt avgår

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Roks hårt kritiserade ordförande, Ireen von Wachenfeldt, meddelade på onsdagen att hon avgår. Det borde hon ha gjort tidigare, menar kritikerna.

Turbulensen kring Ireen von Wachenfeldt uppstod efter medverkan i tv-reportaget Könskriget. von Wachtenfeldt sade då bland annat att "män är djur". Kritiken mot henne blev så hård att hon nu valt att avgå som ordförande i Riksorganisationen för Kvinnojourer och Tjejjourer i Sverige (Roks). - Fokuseringen på min person skadar organisationen. Min familj och jag själv förtjänar också att komma till ro med våra liv, skriver Ireen von Wachenfeldt i ett pressmeddelande. Hon vill inte svara på på TT:s fråga om hon känner sig orättvist behandlad. Men Gudrun Schyman, initiativtagare till Feministiskt Initiativ, anser att von Wachenfeldt behandlats orättvist. - Jag har full förståelse för om hon känner att hon inte vill vara med om den här hets- och hatkampanjen som förts mot henne som person, säger Gudrun Schyman.

Avgången välkomnas

 Mindre medlidande får von Wachenfeldt från de kvinnojourer som krävt hennes avgång. - Varför klarade hon inte av att förklara vad hon sagt? Vi kunde acceptera att hon gjort fel men inte att hon sedan skyllde ifrån sig på andra, säger Magela Pereira Jonasson, ordförande för kvinnojouren i Ronneby. Att kritiken handlat om von Wachenfeldt som person tillbakavisar Pereira Jonasson: - Det här har aldrig varit en personattack. Vi har reagerat på von Wachenfeldts agerande som ordförande och förlorat förtroendet för henne. Kvinnoforums ordförande, Bam Björling, anser att von Wachenfeldts många kritiserade uttalanden skadat trovärdigheten för alla organisationer som jobbar seriöst med kvinnofrågor. - Ireen von Wachenfeldt skulle ha gjort större skada än nytta om hon blivit kvar. Jag tycker att det är alldeles utmärkt att hon lämnar Roks, säger Bam Björling.

Winberg säger inget

 Jämställdhetsminister Jens Orback tycker inte att Ireen von Wachenfeldt varit en belastning för jämställdhetsarbetet. Men han är mycket kritisk till Roks människosyn. Under von Wachenfeldts ordförandeskap togs ett centralt beslut om att Roks ska vara "separatistisk", enligt Jens Orback. Det innebär att Roks inte ska arbeta med eller anställa män. - Det är ett problem för mig, säger Jens Orback till TT. Ambassadören och tidigare jämställdhetsministern Margareta Winberg vill inte kommentera von Wachenfeldts beslut att avgå. Det vill inte heller socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog eller chefen för regeringens jämställdhetsenhet, Marianne Laxén. Detta trots anklagelser om att Roks i alltför hög utsträckning påverkat regeringens jämställdhetsarbete. Den i Könskriget hårt kritiserade forskaren Eva Lundgren har inte gått att nå för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.