Rökridån: Sverige stöder tobaksindustrin

När folkhälsominister Maria Larsson konfronteras med uppgifterna är hon oförstående: "Jag tycker det är jättemärkligt."
Foto: Jens L'Estrade

Folkhälsominister Maria Larsson, KD, framhåller gärna Sveriges låga antal rökare.

Men nu avslöjar "Kalla fakta" i TV4 att regeringen i hemlighet stöder tobaksindustrin - och att de vägrat skriva under en FN-konvention som missgynnar cigarrettbolagen.

- Jag kände att vi skämmer ut oss för hela världen, säger förhandlaren Margaretha Haglund till "Kalla fakta".

Det blir allt glesare i rökrutorna utanför krogar och arbetsplatser.

Sverige är numera ett av de länder som har lägst antal rökare i hela Europa, visar en rapport från OECD som publicerades för en knapp månad sedan.

Men det är inte de styrande politikernas förtjänst.

Alliansregeringen stöder i stället politik som gynnar tobaksindustrin avslöjar "Kalla faktas" reporter Erik Palm i TV4.

"Hårdnackad motståndare"

När Världshälsoorganisationen WHO skulle klubba igenom tobakskonventionen vid ett möte i Durban i Sydafrika 2008 satte Sverige sig på tvären och ville inte skriva under förslaget om att tobaksindustrin inte får ge pengar i hemlighet till politiker.

- Det var ingen hemlighet att Sverige var en hårdnackad motståndare. Men skulle Sverige stoppa hela de här riktlinjerna som handlade om en så viktig fråga som tobaksindustrins inflytande på folkhälsopolitiken? säger Margaretha Haglund som representerade den svenska delegationen i förhandlingarna till "Kalla fakta".

Hon arbetar för organisationen Tobaksfakta som är motståndare till all tobak. Margaretha Haglund hotade därför med att hoppa av som förhandlare om Sverige inte skrev under konventionen:

- Jag sa att jag avgår från svenska delegationen om vi inte går med på de här skrivningarna eftersom jag kände att vi skämmer ut oss för hela världen.

Larsson förklarar i mejl

Till slut gav regeringen med sig och konventionen skrevs under.

Men när det var dags för en ny FN-förhandling i ämnet - den här gången i Uruguay 2010 - var direktiven till förhandlarna tydliga.

"Kalla fakta" har tagit del av det hemliga dokumentet från socialdepartementet där det står: "Sverige är också emot förslag, rekommendationer, riktlinjer som går ut på att förbjuda partier eller valkandidater från att ta emot ekonomiska bidrag från tobaksindustrin."

När "Kalla fakta" konfronterar folkhälsominister Maria Larsson med uppgifterna är hon oförstående:

- Jag tycker det är jättemärkligt. Vi ska naturligtvis inte ha något med tobaksindustrin att göra när det gäller att ta emot ekonomiska bidrag eller någonting annat.

Senare förklarar hon i mejl till "Kalla fakta" att "de svenska reglerna för partistöd inte gick att förena med FN:s förslag. I Sverige får partistöd vara hemliga."

Samtidigt bryter allianskollegan och riksdagspolitikern Kajsa Lunderquist, M, mot WHO-konventionen som Sverige skrivit under.

I artikel 5.3 står det bland annat att inga hemliga möten ska ske mellan tobaksindustrin och politiker.

Ändå medger Kajsa Lunderquist att hon är god vän med cigarettjätten Philip Morris informationschef Rola Brentlin - och att hon även skrivit två motioner som enligt "Kalla fakta" är baserade på rapporter som betalats av Philip Morris.

- Jag har hört talas om den artikel du hänvisar till. Jag tycker inte riktigt att den är förenlig med svensk demokratisk tradition och jag tycker det är en självklarhet att man som riksdagsledamot ska ha kontakt med olika företag och organisationer, säger Kajsa Lunderquist till "Kalla fakta".

"Kan inte tjäna två herrar"

Stanton Glantz, professor i medicin vid UCSF School of Medicine i San Francisco, USA är en världens ledande expert på tobaksindustrin. Han är chockad över de svenska politikernas inställning.

- Politikerna kan inte tjäna två herrar. Antingen representerar de folket - eller så är de representanter för ett tobaksbolag, säger Stanton Glantz till "Kalla fakta".

TV4 har sökt Philip Morris Sverige-vd Karl Stenberg för en kommentar.

Han har avböjt att medverka för en intervju.

Fotnot: "Kalla fakta" sänds i kväll i TV4 klockan 19.30.

Har du slutat röka på senare tid?

DE STORA TOBAKSBOLAGEN STÄMDES PÅ 280 MILJARDER DOLLAR

Den amerikanska regeringen stämde 1999 tobaksbolagen Philip Morris, Lorillard Tobacco, Vector Group, Liggett Group, RJ Reynolds Tobacco och British American Tobacco Investments på 280 miljarder dollar för att de under flera decennier oärligt marknadsfört hälsofarliga cigaretter.

Rättegången inleddes i september 2004.

I augusti 2006 konstaterade domstolen att tobaksbolagen ”marknadsfört och sålt dödliga produkter med iver, bedrägeri, med finansiell framgång som enda fokus och utan att bry sig om den mänskliga tragedi och de sociala kostnader som denna framgång förde med sig”.

Tobaksjättarna dömdes till att i framtiden öppet erkänna riskerna med rökning. Böterna sänktes dock till cirka 14 miljarder dollar som under fem år ska satsas på rökavvänjningsprogram.

Domen överklagades av tobaksbolagen, men i november förra året tvingade domstolen dem att under två år publicera annonser som berättar om hälsoriskerna.

3500 SVENSKAR DRABBAS ÅRLIGEN AV LUNGCANCER

Varje år får drygt 3 500 personer diagnosen lungcancer. Det är därmed den femte vanligaste cancerformen i Sverige.

Lungcancer är vanligast bland män, men allt fler kvinnor drabbas av sjukdomen. De flesta patienterna är 60 år eller äldre. Färre än fem procent är under 50 år vid diagnos.

Enligt beräkningar som har gjorts ligger rökning bakom 80–90 procent av lungcancerfallen.

Källa: Cancerfonden

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.