Det blir allt glesare i rökrutorna utanför krogar och arbetsplatser.
Sverige är numera ett av de länder som har lägst antal rökare i hela Europa, visar en rapport från OECD som publicerades för en knapp månad sedan.
Men det är inte de styrande politikernas förtjänst.
Alliansregeringen stöder i stället politik som gynnar tobaksindustrin avslöjar "Kalla faktas" reporter Erik Palm i TV4.
"Hårdnackad motståndare"
När Världshälsoorganisationen WHO skulle klubba igenom tobakskonventionen vid ett möte i Durban i Sydafrika 2008 satte Sverige sig på tvären och ville inte skriva under förslaget om att tobaksindustrin inte får ge pengar i hemlighet till politiker.
- Det var ingen hemlighet att Sverige var en hårdnackad motståndare. Men skulle Sverige stoppa hela de här riktlinjerna som handlade om en så viktig fråga som tobaksindustrins inflytande på folkhälsopolitiken? säger Margaretha Haglund som representerade den svenska delegationen i förhandlingarna till "Kalla fakta".
Hon arbetar för organisationen Tobaksfakta som är motståndare till all tobak. Margaretha Haglund hotade därför med att hoppa av som förhandlare om Sverige inte skrev under konventionen:
- Jag sa att jag avgår från svenska delegationen om vi inte går med på de här skrivningarna eftersom jag kände att vi skämmer ut oss för hela världen.
Larsson förklarar i mejl
Till slut gav regeringen med sig och konventionen skrevs under.
Men när det var dags för en ny FN-förhandling i ämnet - den här gången i Uruguay 2010 - var direktiven till förhandlarna tydliga.
"Kalla fakta" har tagit del av det hemliga dokumentet från socialdepartementet där det står: "Sverige är också emot förslag, rekommendationer, riktlinjer som går ut på att förbjuda partier eller valkandidater från att ta emot ekonomiska bidrag från tobaksindustrin."
När "Kalla fakta" konfronterar folkhälsominister Maria Larsson med uppgifterna är hon oförstående:
- Jag tycker det är jättemärkligt. Vi ska naturligtvis inte ha något med tobaksindustrin att göra när det gäller att ta emot ekonomiska bidrag eller någonting annat.
Senare förklarar hon i mejl till "Kalla fakta" att "de svenska reglerna för partistöd inte gick att förena med FN:s förslag. I Sverige får partistöd vara hemliga."
Samtidigt bryter allianskollegan och riksdagspolitikern Kajsa Lunderquist, M, mot WHO-konventionen som Sverige skrivit under.
I artikel 5.3 står det bland annat att inga hemliga möten ska ske mellan tobaksindustrin och politiker.
Ändå medger Kajsa Lunderquist att hon är god vän med cigarettjätten Philip Morris informationschef Rola Brentlin - och att hon även skrivit två motioner som enligt "Kalla fakta" är baserade på rapporter som betalats av Philip Morris.
- Jag har hört talas om den artikel du hänvisar till. Jag tycker inte riktigt att den är förenlig med svensk demokratisk tradition och jag tycker det är en självklarhet att man som riksdagsledamot ska ha kontakt med olika företag och organisationer, säger Kajsa Lunderquist till "Kalla fakta".
"Kan inte tjäna två herrar"
Stanton Glantz, professor i medicin vid UCSF School of Medicine i San Francisco, USA är en världens ledande expert på tobaksindustrin. Han är chockad över de svenska politikernas inställning.
- Politikerna kan inte tjäna två herrar. Antingen representerar de folket - eller så är de representanter för ett tobaksbolag, säger Stanton Glantz till "Kalla fakta".
TV4 har sökt Philip Morris Sverige-vd Karl Stenberg för en kommentar.
Han har avböjt att medverka för en intervju.
Fotnot: "Kalla fakta" sänds i kväll i TV4 klockan 19.30.