Foto: Håkan Lindgren/Dagens Nyheter
 Foto: Håkan Lindgren/Dagens Nyheter

Rökning hos unga minskar kraftigt

Publicerad

Pojkar och flickor röker och snusar mindre än vad de har gjort på 40 år.

Det visar en ny undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

– Men föräldrarna har en viktig betydelse för om den nedåtgående trenden ska fortsätta, säger Clara Henriksson på CAN till Dagens Nyheter.

Färre än var fjärde flicka i årskurs nio röker. Och bland pojkar är siffrorna ännu lägre - bland dem röker färre än var femte pojke.

Undersökningen som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning har gjort visar att bara 17,4 procent av pojkarna röker. För flickor är den motsvarande siffran 23,5.

För drygt fyrtio år sedan, då den här typen av undersökning gjordes första gången, år 1971, svarade 41 procent av pojkarna och 47 procent av flickorna att de rökte.

Viktigt få föräldragenerationen att minska sitt tobaksbruk

Enligt Clara Henriksson är föräldrarnas tobaksbeteende en av de viktigaste faktorerna för om en tonåring börjar röka eller snusa:

– Föräldrar som röker eller snusar påverkar sina barn, liksom föräldrar som har en tillåtande attityd mot att deras barn använder tobak Därför är det viktigt att få föräldragenerationen att minska sitt tobaksbruk och att få dem som fortsätter att röka att varna sina barn för att ta riskerna, säger Clara Henriksson.

Ännu färre svenska ungdomar snusar...

Och om andelen högstadieungdomar som röker har minskat, så är det betydligt färre som snusar - även bland pojkarna. I undersökningen uppger 13,8 procent av pojkarna att de snusar. Motsvarande siffra för flickor är 2,1 procent.

...men i Norge är det tvärtom

I vårt grannland Norge är det däremot betydligt fler ungdomar som snusar än som röker. En motsvarande undersökning gjord av norska hälsodirektoratet visar att 19 procent av de ungdomar som är i åldrarna 19-24 år snusar varje dag, skriver Dagbladet. Men bara tio procent av de norska ungdomar röker dagligen, enligt undersökningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag