Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rökning förbjuds på uteserveringar

Regeringen vill införa rökförbud på uteserveringar, uppger Dagens Nyheter.Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Rökning förbjuds på uteserveringar från den 1 januari 2019, uppger källor för DN.

Regeringen ska på torsdagen fatta beslut om en ny tobakslag.

– Vi har ingen kommentar, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S), till DN.

På torsdag väntas regeringen fatta ett beslut om en ny lagrådsremiss gällande en ny tobakslag. Lagen innehåller flera delar och ska ersätta den gamla lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

Enligt DN innefattar även lagförslaget ett förbud som omfattar rökning på uteserveringar, idrottsplatser, entréer till lokaler och andra allmänna utrymmen, så som allmänna lekplatser och idrottsplatser.

Förbudet utvidgas också till att omfatta användning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning och njutningsmedel som motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.

Gabriel Wikström: "Rökfria uteserveringar är nästa steg"

I slutet av 2014 lämnade regeringens särskilde utredare Göran Lundahl i uppdrag att utreda dagens tobakslag. I början av 2015 lämnade han ett betänkande som bland annat gick ut på att förbjuda rökning på uteserveringar.

Dåvarande folkhälsominister, Gabriel Wikström (s), skrev då att "rökfria uteserveringar är det nästa steg för att minska rökningen”. 

Då kan rökning på uteserveringar bli förbjudet

Men regeringen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har ingen kommentar. Det är inget som kommer från oss, frågan bereds fortfarande på regeringskansliet, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S), till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter skriver vidare att lagen väntas träda i kraft den 1 januari 2019.