Regeringen vill införa rökförbud på uteserveringar, uppger Dagens Nyheter. Foto: ShutterstockRegeringen vill införa rökförbud på uteserveringar, uppger Dagens Nyheter. Foto: Shutterstock
Regeringen vill införa rökförbud på uteserveringar, uppger Dagens Nyheter. Foto: Shutterstock
Foto: ShutterstockFoto: Shutterstock
 Foto: Shutterstock

Rökning förbjuds på uteserveringar

Publicerad

Rökning förbjuds på uteserveringar från den 1 januari 2019, uppger källor för DN.

Regeringen ska på torsdagen fatta beslut om en ny tobakslag.

– Vi har ingen kommentar, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S), till DN.

På torsdag väntas regeringen fatta ett beslut om en ny lagrådsremiss gällande en ny tobakslag. Lagen innehåller flera delar och ska ersätta den gamla lagen om e-cigaretter och påfyllningsbehållare.

Enligt DN innefattar även lagförslaget ett förbud som omfattar rökning på uteserveringar, idrottsplatser, entréer till lokaler och andra allmänna utrymmen, så som allmänna lekplatser och idrottsplatser.

Förbudet utvidgas också till att omfatta användning av elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare, örtprodukter för rökning och njutningsmedel som motsvarar rökning men som inte innehåller tobak.

Gabriel Wikström: "Rökfria uteserveringar är nästa steg"

I slutet av 2014 lämnade regeringens särskilde utredare Göran Lundahl i uppdrag att utreda dagens tobakslag. I början av 2015 lämnade han ett betänkande som bland annat gick ut på att förbjuda rökning på uteserveringar.

Dåvarande folkhälsominister, Gabriel Wikström (s), skrev då att "rökfria uteserveringar är det nästa steg för att minska rökningen”. 

Då kan rökning på uteserveringar bli förbjudet

Men regeringen vill inte kommentera uppgifterna.

– Vi har ingen kommentar. Det är inget som kommer från oss, frågan bereds fortfarande på regeringskansliet, säger Adriana Haxhimustafa, pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll (S), till Dagens Nyheter.

Dagens Nyheter skriver vidare att lagen väntas träda i kraft den 1 januari 2019. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


jess

sonia

Till Expressens startsida

Mest läst i dag