Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rökning förbjuds i Vietnam

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Diane Bondareff

Inom ett år förbjuds rökning på offentlig plats i Vietnam. Det beslutade regeringen i måndags. Den nya lagen förbjuder också tobaksförsäljning till folk under 18 år, skriver tidningen Time News Feed.

I Vietnam bor ungefär 15,3 miljoner rökare.

Det är inte första gången som den vietnamesiska regeringen försöker att stävja rökning. En liknande lag instiftades redan 2010. Den gången ignorerades förbudet av vietnameserna.

Strikta regler

Nu görs ett nytt försök. I måndags beslutade det vietnamesiska kommunistpartiet att förbjuda rökning på allmän plats samt all tobaksreklam. Den här gången blir det också förbjudet att sälja tobak till minderåriga. Lagen träder i kraft från och med maj nästa år, skriver  Time News Feed. 

Enligt the Southeast Asia Tobacco Control Alliance (SEATCA) finns ungefär 15,3 miljoner rökare i Vietnam och 40 000 personer dör varje år i tobaksrelaterade sjukdomar.

Sedan 2005 förbjudet i Sverige

Rökning på allmän plats är redan förbjudet i exempelvis USA, Frankrike och Canada. Den 1 juni 2005 trädde lagen om rökförbud i kraft i Sverige.

En helt annan syn på saken har Uruguay. Där planerar staten att sälja cigaretter med marijuana. Intäkterna ska gå till drogrehabilitering, vilket Expressen skrev om i går.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.