Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Röka marijuana och homoäktenskap tillåts

Jaime Pedersen, vänster, blir omkramad av partnern Eric Cochran Pedersen under valvakan. Foto: Elaine Thompson

Butiksförsäljning av marijuana blir tillåtet i Colorado och homoäktenskap tillåts i flera stater.

Det är två av de många nya lagar som röstades igenom på delstatsnivå under den amerikanska valdagen.

Andra folkomröstningar

Totalt hölls folkomröstningar om 176 olika förslag i 38 stater, skriver AP.

I Minnesota röstade invånarna om att ett förbud av homoäktenskap skulle skrivas in i delstatskonstitutionen, men förslaget röstades ner, enligt Star Tribune.

I Kalifornien röstade man om förbjuda dödsstraff. Efter att mer än hälften av rösterna räknats verkade förslaget få ett nej, skriver San José Mercury News.

I Maryland röstade väljarna igenom ett förslag som ger illegala invandrare lägre collegeavgifter, förutsatt att de uppfyller vissa krav.

Butiksförsäljning blir lagligt i Colorado. Foto: Foto: Alex Milan Tracy / Demotix Barack Obama återvaldes som USA:s president, men valdagen i USA innehöll många andra mindre omröstningar på delstatsnivå också.

I Maine, Maryland och Washington röstade invånarna igenom förslag om att homosexuella ska tillåtas att gifta sig – en historisk seger för gayaktivister.

Vid mer än 30 tidigare tillfällen har liknande förslag fått nej när man röstat om saken på delstatsnivå, men den här gången gick det alltså vägen.

– De som röstade i Maine och Maryland har röstat för att tillåta par som älskar varandra att göra livslånga åtaganden till varandra genom äktenskap, säger Chad Griffin vid Human Rights Campaign, en grupp som arbetar för homosexuellas rättigheter, enligt AP.

Homoäktenskap är sedan tidigare tillåtet i sex stater samt i Washington DC, men dessa lagar har kommit till genom domstolsbeslut eller genom att folkvalda röstat igenom saken.

Folkomröstningar om droger

På flera håll i landet hölls folkomröstningar om att tillåta olika former av innehav och bruk av marijuana.

I Colorado godkände väljarna ett förslag om att legalisera marijuana – även för fritidsbruk.

Lagen innebär att personer över 21 år tillåts att inneha 28 gram av drogen. Det kommer dock inte att vara tillåtet att bruka marijuana på allmän plats. Lagförslaget innebär också att det bli tillåtet att odla sex plantor hemma.

Även i Washington röstade man igenom en ny marijuanalag. Den innebär ett system med statlig licensierade marijuanaodlare och butiker där vuxna tillåts att köpa 28 gram av drogen.

Stora skatteintäkter

Skatteintäkterna uppskattas kunna bli flera miljarder per år.

Justitiedepartementet väntas dock försöka stoppa lagen från att bli verklighet, skriver Seattle Times.

I Massachusetts röstade väljarna igenom ett förslag om att göra marijuana lagligt för medicinsk användning, vilket sedan tidigare är lagligt i 17 delstater.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!