På tisdagen meddelade infrastrukturministern att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅNPå tisdagen meddelade infrastrukturministern att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
På tisdagen meddelade infrastrukturministern att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren. Foto: PRIVATTransportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren. Foto: PRIVAT
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren. Foto: PRIVAT

Röjde hemliga uppgifter – två gånger

Publicerad

Det var i mars 2016 som Transportstyrelsen skickade ut adresser till alla de med skyddad identitet som äger en personbil. Då myndigheten skulle rätta till felet skickades ytterligare ett mejl med känsliga uppgifter, det avslöjar tidningen Dagens nyheter.

Den 10 mars skickade Transportstyrelsen ut ett mejl till de företag som prenumererar på myndighetens databas. En databas som enligt SVT innehåller ett register med samtliga fordon i Sverige och därför även de fordon som ägs av personer med skyddad identitet. Bland prenumeranterna finns såväl svenska som utländska företag och databasen används bland annat för att kunna skicka ut reklam till ägare av ett visst bilmärke.

 

LÄS ÄVEN: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 

 

Mejlet till företagen innehöll adresser till ägarna av samtliga fordon, vilket innebär att företagen fick tillgång till information om tusentals personer med skyddad identitet. Exakt hur många det rör sig om är dock hemlighetsstämplat.

Företagen fick tillgång till information om tusentals personer med skyddad identitet. Hur många det rör sig om exakt är dock hemlighetsstämplat.Foto: MONTAGE

Gjorde om – skickade ut uppgifterna igen

Då Transportstyrelsen upptäckte misstaget valde myndigheten att skicka ytterligare ett mejl med samtliga registrerings- och chassinummer på bilar som ägs av personer med skyddad identitet. Sedan uppmanade de företagen att själva ta bort uppgifterna.

– I ett öppet mejl fick vi tillsammans med andra företag som prenumererar en Excel-lista som innehöll alla registreringsnummer på fordon ägda av personer med skyddad identitet. De bad oss att själva rensa ut dessa. Och Excel-arket var inte ens skyddat av lösenord, säger Jonas Sköld, företagare, till DN.

 

LÄS ÄVEN: Körkortsuppgifter om miljontals svenskar tillgängliga för utländska dataexperter 

 

Fått strafföreläggande

Händelsen med avslöjandet av de hemliga identiteterna skedde inom den tidsperiod som myndighetens tidigare generaldirektör Maria Ågren straffats för. Hon har fått ett strafföreläggande för "grov oaktsamhet". Under denna period sköttes dessutom Transportstyrelsens datadrift av företaget IBM, där hundratals personer som inte säkerhetskontrollerats arbetar.

Händelserna har lett till flera förändringar. Under tisdagen höll infrastrukturminister Anna Johansson en presskonferens där hon bland annat meddelade att Transportstyrelsens ordföranden Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag. Enligt DN ville hon inte gå in närmare på vilka uppgifter som röjts.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag