Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Röjde hemliga uppgifter – två gånger

På tisdagen meddelade infrastrukturministern att Transportstyrelsens ordförande Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag.Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren.Foto: PRIVAT

Det var i mars 2016 som Transportstyrelsen skickade ut adresser till alla de med skyddad identitet som äger en personbil. Då myndigheten skulle rätta till felet skickades ytterligare ett mejl med känsliga uppgifter, det avslöjar tidningen Dagens nyheter.

Den 10 mars skickade Transportstyrelsen ut ett mejl till de företag som prenumererar på myndighetens databas. En databas som enligt SVT innehåller ett register med samtliga fordon i Sverige och därför även de fordon som ägs av personer med skyddad identitet. Bland prenumeranterna finns såväl svenska som utländska företag och databasen används bland annat för att kunna skicka ut reklam till ägare av ett visst bilmärke.

 

LÄS ÄVEN: 6 frågor och svar om it-skandalen på Transportstyrelsen 

 

Mejlet till företagen innehöll adresser till ägarna av samtliga fordon, vilket innebär att företagen fick tillgång till information om tusentals personer med skyddad identitet. Exakt hur många det rör sig om är dock hemlighetsstämplat.

Företagen fick tillgång till information om tusentals personer med skyddad identitet. Hur många det rör sig om exakt är dock hemlighetsstämplat.Foto: MONTAGE

Gjorde om – skickade ut uppgifterna igen

Då Transportstyrelsen upptäckte misstaget valde myndigheten att skicka ytterligare ett mejl med samtliga registrerings- och chassinummer på bilar som ägs av personer med skyddad identitet. Sedan uppmanade de företagen att själva ta bort uppgifterna.

– I ett öppet mejl fick vi tillsammans med andra företag som prenumererar en Excel-lista som innehöll alla registreringsnummer på fordon ägda av personer med skyddad identitet. De bad oss att själva rensa ut dessa. Och Excel-arket var inte ens skyddat av lösenord, säger Jonas Sköld, företagare, till DN.

 

LÄS ÄVEN: Körkortsuppgifter om miljontals svenskar tillgängliga för utländska dataexperter 

 

Fått strafföreläggande

Händelsen med avslöjandet av de hemliga identiteterna skedde inom den tidsperiod som myndighetens tidigare generaldirektör Maria Ågren straffats för. Hon har fått ett strafföreläggande för "grov oaktsamhet". Under denna period sköttes dessutom Transportstyrelsens datadrift av företaget IBM, där hundratals personer som inte säkerhetskontrollerats arbetar.

Händelserna har lett till flera förändringar. Under tisdagen höll infrastrukturminister Anna Johansson en presskonferens där hon bland annat meddelade att Transportstyrelsens ordföranden Rolf Annerberg har bett om att få lämna sitt uppdrag. Enligt DN ville hon inte gå in närmare på vilka uppgifter som röjts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.