Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roger Stone döms till fängelse – Trump hoppas på frigivning

Donald Trumps nära rådgivare Roger Stone dömd till fängelse.
Roger Stone döms till över tre års fängelse.Foto: ERIK S. LESSER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Roger Stone har tidigare varit rådgivare åt USA:s president Donald Trump.Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Roger Stone, Trumps tidigare rådgivare, döms till över tre år i fängelse.

Han döms bland annat för att ha ljugit för kongressen under Mueller-utredningen.

President Donald Trumps säger nu att hans vän har en ”god chans för frigivning”, skriver CNN. 

Roger Stone häktades förra hösten för att ha ljugit i kongressen och hotat vittnen, i ett försök att skydda Donald Trump. 

Rätten ansåg Stone vara skyldig till att bland annat ha ljugit inför kongressen och hotat ett vittne. Detta ska skett i samband med att Trumps valkampanj och de eventuella samarbetena med Ryssland utreddes. 

Åtalet mot Stone var ett sidospår i specialåklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valkampanjen.

Stone dömdes under torsdagen till tre år och fyra månaders fängelse, följt av två års skyddsövervakning. Han ska också betala 20 000 dollar i böter, vilket motsvarar drygt 200 000 svenska kronor. 

Efter att domen hade slagits fast uttalade sig Donald Trump om beslutet. Han säger att han inte kommer att ”bevilja nåd” för sin vän och förre detta kompanjon Roger Stone. 

– Jag kommer inte att göra något, med den makt jag besitter som president för USA. Jag kommer låta processen ha sin gång, jag tror det är bäst just nu,

Samtidigt menar presidenten att Roger Stone har blivit orättvist behandlad. 

– Jag hade älskat att se Roger bli frigiven och jag hade älskat att se det hända, för personligen tycker jag att han har blivit orättvist behandlad.

Torsdagens dom kom efter en lång och infekterad konflikt mellan Donald Trump och åklagarna.          

Åklagarna hade tidigare lagt fram sina yrkanden på straff. De yrkade på fängelse på mellan sju och nio år. 

Dagen efter lade sig Trump i och kallade straffyrkandet för ”mycket orättvist” och sa att han inte kan ”tillåta detta justitiemord”.

”This is a horrible and very unfair situation. The real crimes were on the other side, as nothing happens to them. Cannot allow this miscarriage of justice!”, skrev Donald Trump den 11 februari på sin Twitter. 

Efter Trumps utspel tog det inte lång tid innan Trumpanhängaren och justitieminister William Barr gick ut med en promemoria där han rekommenderade ett kortare fängelsestraff. 

Under slutpläderingen av domen sa distriktsdomaren Amy Berman Jackson att beslutet inte påverkades av Stones anhängare eller motståndare. 

Varit Nixons rådgivare

Roger Stone har samarbetat med republikanska politiker i över 40 år. Han har varit rådgivare och hjälpt ett flertak presidenter, bland annat Richard Nixon och Ronald Reagan.

Här grips Roger Stone

Se dramatiska filmen när FBI grep Roger Stone förra året.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.