Alliansen går om oppositionen i den nya mätningen. Slutsatsen: Väljarna gör tummen ner för de rödgrönas budgetförslag. Foto: Cliff Owen/AP och Robban Andersson
Alliansen går om oppositionen i den nya mätningen. Slutsatsen: Väljarna gör tummen ner för de rödgrönas budgetförslag. Foto: Cliff Owen/AP och Robban Andersson

Rödgrönt jätteras - Alliansen förbi

Publicerad
Uppdaterad
Nu ökar dramatiken inför valet. Alliansen är ifatt och förbi de rödgröna, visar Expressen/ Demoskops nya mätning.
Trots skuggbudget och första maj-tal visar svenska folket tummen ned för Mona Sahlin.
- Alarmerande, säger partisekreteraren Ibrahim Baylan (S).
För första gången sedan juni förra året leder alliansen över de rödgröna partierna, 49,2 procent mot 47,4.
Demoskops väljarbarometer, som genomfördes på uppdrag av Expressen under tiden 28 april till 5 maj, visar att de rödgröna har förlorat 5,0 procentenheter på bara en månad.
Enskilt största förlorare är Miljöpartiet som har tappat 2,5 procent och Sverigedemokraterna som nu är nere på sin lägsta nivå sedan augusti förra året, 2,1 procent.
Under mätperioden har Mona Sahlin och de rödgröna partiledarna synts mycket i medierna. De presenterade i måndags sin skuggbudget och på första maj talade Mona Sahlin inför flera tusen personer.

Tummen ned för de rödgröna

- Vi har granskat resultatet före och efter de rödgrönas presentation av budgetalternativet. Före var det alltjämt ledning för oppositionen, men efter gällde det omvända förhållandet, konstaterar Demoskops vd Anders Lindholm.
Slutsatsen är att väljarna gör tummen ned för de rödgrönas budget - men om det har långsiktig bäring är osäkert, enligt Lindholm.
Siffrorna är statistiskt säkerställda på blocknivå, men inte för de enskilda partierna. Socialdemokraternas partisekretearare Ibrahim Baylan vågar inte vifta bort dem:
- Det kommer att bli ett jämnt val. Den här undersökningen är alarmerande och uppfordrande för alla de som tror att valet är avgjort. Detta är en varningsklocka.
- I förra valet vann regeringen med två procentenheter. Det är möjligt att det blir liknande siffror den här gången, åt det ena eller andra hållet.
Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann säger att maj-mätningen är "väldigt glädjande":
- Det här ger positiv energi och en rejäl vitamininjektion till hela borgerligheten.

"Kan inte ge allt till alla"

Schlingmanns förklaring är att väljarna nu har lämnat fasen där de kunnat "önskedrömma om de rödgrönas politik".
- Människor har nu insett att man inte kan ge allt till alla - samtidigt som bara några få drabbas.
Jenny Madestam, statsvetare vid Stockholms universitet, varnar båda sidor för att ta ut något i förskott med anledning av den nya mätningen:
- Det är för tidigt att tala om en trend, men resultatet är onekligen intressant. Miljöpartiets tapp kan säkert förklaras av den uppmärksamhet som riktats mot de rödgrönas bensinskattehöjning.
- Miljöpartiets väljare har uppenbarligen gått över till andra sidan. Nu återstår att se om detta håller i sig i flera mätningar, konstaterar Jenny Madestam.
Mona Sahlin ville i går kväll inte uttala sig om mätningen.

EXPRESSEN RÄTTAR: I en tidigare version stod det att siffrorna inte är statistiskt säkerställda. Det är helt sant – när det gäller förändringarna för de enskilda partierna. Däremot är förändringen för de två politiska blocken säkerställd.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag