Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Rödgrönt besked om Afghanistan

Publicerad
Uppdaterad
Inga fler svenska soldater i Afghanistan.
Och under första halvåret 2013 ska alla vara hemma i Sverige igen.
Det är huvudlinjerna i de rödgrönas överenskommelse angående den svenska insatsen.
Men mellan Lars Ohly och Mona Sahlin finns stor splittring i synen på många frågor.
De rödgröna har nått fram till en gemensamma linje i Afghanista-frågan. Partiledarna för de tre oppositionspartierna presenterade den nya överenskommelsen på en presskonferens på fredagsmorgonen.
Mona Sahlin sa då att en rödgrön regering kommer att ha avslutat trupptillbakadragandet från Afghanistan senast första halvåret 2013.
Tillbakadragandet ska inledas redan under inledningen av nästa år. Successivt ska sedan säkerhetsansvaret överlämnas till de afghanska trupperna.
När alla trupper är hemma ska Sveriges insats riktas in på civilt bistånd.

Engagemanget fortsätter

Mona Sahlin betonade att Sveriges engagemang i landet kommer att fortsätta.
– Sverige ska fortsätta att vara en mycket mycket aktiv stödjare till den afghanska utvecklingen, sa Mona Sahlin.
Redan i höst kommer man att besluta om att inte utöka antalet svenska soldater i Afghanistan, vilket regeringsalliansen vill.
– Vi säger absolut nej till det, sa Sahlin
De rödgröna anser att den militära strategin har misslyckats och man vill därför använda civilt tillvägagångssätt.

Splittring

Trots överenskommlsen finns det stor splittring mellan Mona Sahlin och Lars Ohly i synen på många viktiga aspekter.
Sahlin tycker till exempel att den svenska truppnärvaron fört med sig positiva saker i de norra delarna av Afghanistan.
Lars Ohly menar att den varit direkt skadlig.
– Hela den internationella truppnärvaron har bidragit till att leda Afghanistan i fel riktning. Dels har det plockat resurser från det som är nödvändigt – sjukvård utbilning, infrstruktur – men också för att den ställt oss i motsättning till det afghanska folket, säger Lars Ohly.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag