Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rödgrönas största ledning sedan valet

Stefan Löfven startar supervalåret - genom att såga regeringens jobbpolitik.

Han kallar Reinfeldts retorik för oärlig.

Samtidigt visar i dag en ny mätning från Expressen/Demoskop att han har vinden i ryggen.

Socialdemokraterna hamnar på nästan 35 procent och gapet mellan blocken är över 16 procentenheter.

PARTIERNA OM NYA SIFFRORNA

SOCIALDEMOKRATERNA

"Jag tycker man måste se det som ett tydligt misstroende för regeringen."

Carin Jämtin, partisekreterare

VÄNSTERPARTIET

"Eftersom olika mätningar visar olika siffror tittar vi enbart på snittet och då visar Vänsterpartiet de bästa siffrorna vi haft på tio år."

Aron Etzler, partisekreterare

MILJÖPARTIET

"Det har aldrig varit så många som kan tänka sig att rösta grönt när ett valår börjar."

Anders Wallner, partisekreterare

MODERATERNA

"Vi har mycket jobb att göra. Framför allt ska vi mobilisera alla de osäkra väljare som tidigare röstat på Moderaterna men som vi nu inte når fram till."

Kent Persson, partisekreterare

FOLKPARTIET

"Det är fortfarande en bra bit kvar till valet, och med en så stor grupp osäkra väljare kan mycket hända."

Nina Larsson, partisekreterare

KRISTDEMOKRATERNA

"Det går upp och ner, även om det alltid är tråkigt att tappa. Men vi ser fram emot valåret och är förväntansfulla."

Acko Ankarberg Johansson, partisekreterare

CENTERPARTIET

"Valåret börjar bra, men vi har mycket jobb kvar för att göra ett valresultat som är bättre än 2010."

Michael Arthursson, partisekreterare

SVERIGEDEMOKRATERNA

"Vi ligger stabilt kring 10 procent i mätningarna senaste tiden. Det är en fördubbling från resultaten samma tidpunkt förra valåret."

Björn Söder, partisekreterare

S-ledaren går nu till ny offensiv i kampen om väljarna. Denna gång tillsammans med LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson. Tillsammans ska de göra flera resor i Sverige under supervalåret.

Första stoppet sker i Tranås på tisdag, då man ska möta företag och anställda i ett av de områden som drabbats värst av arbetslösheten.

Och S-ledaren är på krigsstigen.

"Det visar det som alla vet"

Inför resan passar Stefan Löfven på att angripa statsminister Fredrik Reinfeldt. Målet för kritiken den här gången är regeringens försök att behålla det svenska systemet med visstidsanställningar, trots att EU-kommissionen menar att det lätt kan missbrukas.

Regeringen motiverar det med att visstidsanställningar ofta är viktiga första steg in på arbetsmarknaden och att en förändring kan innebära att fler blir arbetslösa.

- Här har vi en statsminister och en ledare för ett parti som kallar sig för arbetarpartiet, som försökt ta det greppet, men enda gången Fredrik Reinfeldt tar ton mot EU så är det mot löntagarna. Det är mycket uppseendeväckande, säger S-ledaren till Expressen.

Löfven beskriver Moderaternas och Reinfeldts retorik som oärlig när regeringen pratar om att värna den svenska modellen.

- Det är inte okej att ha visstidsanställningar staplade på varandra, att det i Sverige finns regler som gör detta möjligt. Och då när Reinfeldt tar fajten när EU säger ifrån, ja då tar de fajten för att vi ska få behålla det här. Det visar på att de motarbetar den svenska modellen.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är kritisk till LO:s och S gemensamma offensiv.

- Detta visar det som alla vet, är man medlem i LO så finansierar man Socialdemokraternas valrörelse. Enligt till exempel en SIFO-undersökning från 2012 så är det bara en tredjedel av LO:s medlemmar som vill att man ska ge S ensidigt stöd. Det gör säkert många fundersamma om ett omodernt och märkligt partistöd, säger Persson.

"Mycket jobb"

Men Löfven har medvind.

I dag visar en mätning från Expressen/Demoskop att Socialdemokraterna drar ifrån. Partiet ökar med 1,6 procentenheter och hamnar på 34,7 i januaribarometern, nära det mål om 35 procent i riksdagsvalet som partiet satt upp.

Fredrik Reinfeldt och alliansen går däremot ur askan i elden.

Med 22,3 procent får partiet sitt sämsta resultat på över fem år. Inte sedan juni 2008 har Moderaterna legat så lågt i Demoskops mätningar. Jämför man med för ett år sedan har Reinfeldt tappat 8,2 procentenheter.

- Vi har mycket jobb att göra för att vända siffrorna. Framför allt ska vi mobilisera alla de osäkra väljare som tidigare röstat på Moderaterna men som vi nu inte når fram till, säger Kent Persson.

"Aldrig varit så här många"

Mest framåt i januarimätningen från Demoskop går Miljöpartiet, som klättrar från 8,3 procent i december till 11,1 i januari. Miljöpartiets uppgång på 2,8 procentenheter är den enda förändringen som är statistiskt säkerställd i undersökningen.

- Det har aldrig varit så här många som kan tänka sig att rösta grönt när ett valår börjar, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Tack vare att S och MP går så starkt framåt ligger nu gapet mellan blocken på 16,2 procent, med inte ens ett år kvar till valet.

- Jag tycker man måste se det som ett tydligt misstroende för regeringen, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.