Rödgrönas största ledning sedan valet

Publicerad

Stefan Löfven startar supervalåret - genom att såga regeringens jobbpolitik.

Han kallar Reinfeldts retorik för oärlig.

Samtidigt visar i dag en ny mätning från Expressen/Demoskop att han har vinden i ryggen.

Socialdemokraterna hamnar på nästan 35 procent och gapet mellan blocken är över 16 procentenheter.

S-ledaren går nu till ny offensiv i kampen om väljarna. Denna gång tillsammans med LO-ledaren Karl-Petter Thorwaldsson. Tillsammans ska de göra flera resor i Sverige under supervalåret.

Första stoppet sker i Tranås på tisdag, då man ska möta företag och anställda i ett av de områden som drabbats värst av arbetslösheten.

Och S-ledaren är på krigsstigen.

"Det visar det som alla vet"

Inför resan passar Stefan Löfven på att angripa statsminister Fredrik Reinfeldt. Målet för kritiken den här gången är regeringens försök att behålla det svenska systemet med visstidsanställningar, trots att EU-kommissionen menar att det lätt kan missbrukas.

Regeringen motiverar det med att visstidsanställningar ofta är viktiga första steg in på arbetsmarknaden och att en förändring kan innebära att fler blir arbetslösa.

- Här har vi en statsminister och en ledare för ett parti som kallar sig för arbetarpartiet, som försökt ta det greppet, men enda gången Fredrik Reinfeldt tar ton mot EU så är det mot löntagarna. Det är mycket uppseendeväckande, säger S-ledaren till Expressen.

Löfven beskriver Moderaternas och Reinfeldts retorik som oärlig när regeringen pratar om att värna den svenska modellen.

- Det är inte okej att ha visstidsanställningar staplade på varandra, att det i Sverige finns regler som gör detta möjligt. Och då när Reinfeldt tar fajten när EU säger ifrån, ja då tar de fajten för att vi ska få behålla det här. Det visar på att de motarbetar den svenska modellen.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson är kritisk till LO:s och S gemensamma offensiv.

- Detta visar det som alla vet, är man medlem i LO så finansierar man Socialdemokraternas valrörelse. Enligt till exempel en SIFO-undersökning från 2012 så är det bara en tredjedel av LO:s medlemmar som vill att man ska ge S ensidigt stöd. Det gör säkert många fundersamma om ett omodernt och märkligt partistöd, säger Persson.

"Mycket jobb"

Men Löfven har medvind.

I dag visar en mätning från Expressen/Demoskop att Socialdemokraterna drar ifrån. Partiet ökar med 1,6 procentenheter och hamnar på 34,7 i januaribarometern, nära det mål om 35 procent i riksdagsvalet som partiet satt upp.

Fredrik Reinfeldt och alliansen går däremot ur askan i elden.

Med 22,3 procent får partiet sitt sämsta resultat på över fem år. Inte sedan juni 2008 har Moderaterna legat så lågt i Demoskops mätningar. Jämför man med för ett år sedan har Reinfeldt tappat 8,2 procentenheter.

- Vi har mycket jobb att göra för att vända siffrorna. Framför allt ska vi mobilisera alla de osäkra väljare som tidigare röstat på Moderaterna men som vi nu inte når fram till, säger Kent Persson.

"Aldrig varit så här många"

Mest framåt i januarimätningen från Demoskop går Miljöpartiet, som klättrar från 8,3 procent i december till 11,1 i januari. Miljöpartiets uppgång på 2,8 procentenheter är den enda förändringen som är statistiskt säkerställd i undersökningen.

- Det har aldrig varit så här många som kan tänka sig att rösta grönt när ett valår börjar, säger MP:s partisekreterare Anders Wallner.

Tack vare att S och MP går så starkt framåt ligger nu gapet mellan blocken på 16,2 procent, med inte ens ett år kvar till valet.

- Jag tycker man måste se det som ett tydligt misstroende för regeringen, säger Carin Jämtin, partisekreterare i Socialdemokraterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag