Carin Jämtin och Sofia Arkelsten. Foto: Olle Sporrong
Carin Jämtin och Sofia Arkelsten. Foto: Olle Sporrong

Rödgröna större än alliansen i ny mätning

Publicerad
Uppdaterad
De rödgröna har gått om alliansen i en ny mätning.
Socialdemokraterna tror att debatten om sjukförsäkringarna ligger bakom - och anklagar regeringen för att ha hanterat frågan slarvigt.
- Regeringen har inte tagit frågan på allvar, säger partisekreteraren Carin Jämtin, till Expressen.se.
- Det är fritt fram för henne att tolka, svarar Sofia Arkelsten, partisekreterare för Moderaterna.
Frågan om sjukförsäkringarna har varit glödhet sedan valet i höstas.
Inte ens när riksdagen skulle stänga för sommaren kunde man enas i nya sjukregler utan riksdagen måste nu kallas in för ett extra möte vilket är mycket ovanligt.
Under tiden har opinionen svängt. Foto: Suvad Mrkonjic
Enligt en sammanslagning av månadens opinionsmätningar, som SR Ekot presenterar i samarbete med Novus, är de rödgröna nu större än alliansen. Och Socialdemokraterna är landets största parti. Foto: Annika Af Klercker

"Upprör människor"

Carin Jämtin, partisekreterare i S, tror att just sjukförsäkringarna ligger bakom.
– Vi har pratat om sjukvård, sjukförsäkringar och en arbetslinje som inte fungerar som konsekvens av detta. Regeringen har inte tagit de utförsäkrade och deras villkor på allvar, och det tror jag upprör en del människor, säger Carin Jämtin till Expressen.se.
Hon fortsätter:
– Regeringen har hanterat frågan slarvigt. Trots stora protester ville regeringen driva igenom detta fort. Det var en kortsiktig besparingspolitik. Men är man sjuk ska man inte bli fattig också.
Moderaternas partisekreterare, Sofia Arkelsten, vill inte peka ut en orsak till opinionssiffrorna.
– Ibland går det upp, ibland ner. Jag tycker ändå valresultatet står sig hyfsat. Och det är valresultatet som räknas.
Jämtin säger att ni agerat slarvigt med sjukförsäkringarna?
– Jag delar inte hennes uppfattning. Men det är naturligtvis fritt fram för Carin Jämtin att tolka en opinionsundersökning, men jag tycker att man ska akta sig för att dra långtgående slutsatser. Det är många frågor som avgör, och vi har mandat från väljarna att genomföra vår politik, säger Sofia Arkelsten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag