Här röstar finansminister Kristin Halvorsen, tillika ledare för regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti. Foto: Erlend Aas
Här röstar finansminister Kristin Halvorsen, tillika ledare för regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti. Foto: Erlend Aas

Rödgröna starkt framåt i Norge

Publicerad
Uppdaterad
En opinionsmätning som sammanställdes så sent som i lördags visar att den sittande norska rödgröna regeringen behåller makten efter valet på måndagen.
Statsminister Jens Stoltenbergs Arbeiderparti får enligt denna sena mätning 34,8 procents väljarstöd, en uppgång med hela 3,8 procentenheter jämfört med förra valet 2005.
Mätningen, som publicerades av norska tidningen Dagens Näringsliv på måndagen, är upplyftande läsning för regeringspartierna, Ap, Sosialistisk Venstreparti och Senterpartiet, som tillsammans får 88 mandat i stortinget, en betryggande majoritet jämfört med de borgerliga.

Ras för Fremskrittspartiet

Bland dessa noteras ett ordentligt ras för det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, landets näst största parti, som backar 5,4 procentenheter till 22,5 procent.
Inte heller den borgerliga statsministerkandidaten Erna Solbergs parti Höyre klarar sig särskilt bra enligt mätningen. Partiet får 14,6 procent, obetydligt mer än i förra valet, som var en katastrof för de konservativa.
Övriga partisympatier ruckar inte på spådomen om seger för den sittande regeringen.

"Har givit allt"

Finansminister Kristin Halvorsen, tillika ledare för regeringspartiet Sosialistisk Venstreparti, uttryckte stark optimism när hon lämnade sin röst på valdagen.
- Jag tror att det blir SV-väljarna som räddar den rödgröna regeringen, därför är det viktigt att alla röstar i dag, sa hon och hänvisade till de senaste dagarnas slutspurt.
Tidigare opinionsmätningarna har överlag spått förlustsiffror för SV men Halvorsen var inte orolig.
- Jag känner att jag har givit allt och att det har nått ut, sa hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag