Rödgröna ökar – Alliansen backar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Reinfeldt och Alliansen backar – medan rödgröna går framåt.
Foto: Vilhelm Stokstad

De tre rödgröna oppositionspartierna ökar medan Alliansen backar i två nya opinionsmätningar.

I båda undersökningarna är SD tredje största parti.

I Yougovs färska undersökning för Metro ökar S, V och MP sammanlagt med 3,1 procentenheter och når 49,5 procent. M, FP, C och KD minskar tillsammans med 3,1 procentenheter till 36,7 procent.

I United Minds nya mätning för Aftonbladet  får de rödgröna partierna 48,4 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter. Alliansen backar där 0,7 procentenheter till 40,3 procent.

Både C och KD hamnar under fyraprocentsspärren i Yougovs undersökning. I United Minds ligger C på 4,0 procent och KD på 4,7.

Webbpanel

SD är tredje största parti i båda mätningarna och ökar till 12,8 procent i Youguv-undersökningen. Hos United Minds minskar partiet till 10,0 procent.

Yougov-mätningen är gjord i en självrekryterande webbpanel den 6 november – den 3 december. 1 417 personer har genomfört undersökningen, enligt Metro.

I Aftonbladet/United Minds mätning har 1 107 personer intervjuats under perioden den 11 november– den 8 december. De har svarat på frågan: Hur skulle du rösta om det var riksdagsval i dag?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.